“Газпром” заблокував реверс газу в Україну зі Словаччини

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький підтвердив, що "Газпром" блокує реверсні поставки газу із Словаччини, і повідомив, що їх майбутнє вирішуватиметься наступного тижня.

"4 липня буде зустріч у Брюсселі під головуванням єврокомісара Гюнтера Еттінгера, на якій буде остаточно вирішено це питання. Тобто ми чекаємо підписання", - передає слова міністра "Лівий Берег" .

За словами міністра, у разі позитивного вирішення питання може йтися про об'єми від 10 до 20 млрд кубометрів газу. Він пояснив, що як тільки будуть закінчені переговори зі словацького маршруту, можна буде чіткіше обкреслити перспективи створення енергетичного хаба в Україні.

Нагадаємо, на 2013 рік влада запланувала реверс газу в об'ємі 1,3 млрд кубометров. Зараз він ведеться через Польщу (за контрактом з германською RWE) і Угорщину (імпорт здійснює ВЕТЕК Сергія Курченко). Імпорт газу з Росії повинен скласти 26 млрд кубометрів, з яких на НАК "Нафтогаз України" припаде 18 млрд (решту повинен імпортувати Ostchem Дмитра Фірташа).

В цілому в січні-квітні Україна імпортувала з Росії 8,3 млрд кубометрів газу на $3, 6 млрд (середня ціна - $421, 5), з Німеччини - 232,9 млн кубометрів на $90, 6 млн (середня ціна - $389, 35), з Угорщини - 18 млн кубометрів на $641, 5 тыс (постачання почалися в квітні по $393, 9).

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>