Врегулюють бізнес-операції в Інтернеті

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2306-а "Про електронну комерцію", який пропонує дозволити укладання дистанційних договорів навіть без цифрового підпису. Такі документи можна буде використовувати для судового вирішення спорів.

Про це повідомляє "Газета по-українськи".

Проект розроблений групою народних депутатів від фракцій "УДАР" і Партії регіонів на чолі з Ольгою Бєльковою. Зараз, незважаючи на те, що існують закони "Про електронний документообіг", "Про електронний цифровий підпис", правова база електронного бізнесу залишається фрагментарною.

Відповідно до нового законопроекту, всі укладені між продавцем і покупцем договори будуть мати юридичну силу. Таким чином, порушення прав будь-якої з сторін електронної угоди можна буде захистити в судовому порядку, а угода не може бути визнана недійсною тільки тому, що вона укладена в електронній формі.

Автори законопроекту пропонують дозволити використання одноразових цифрових ідентифікаторів поряд з цифровим підписом. Це буде набір чисел або букв, які будуть відправлені учаснику договору на мобільний телефон або електронну пошту.

Документ також передбачає, що продавець або постачальник послуг повинен буде в договорі надати повну інформацію про себе. Це має знизити ризик шахрайства.

Більш чітко в запропонованому документі прописуються права споживачів - вони зможуть протягом 14 днів повернути товар в інтернет-магазин. Зараз цього вдається домогтися тільки при покупці у великих магазинах. Втім, застосування касового апарату в сфері електронної торгівлі буде необов'язковим, тобто касові чеки видаватися не будуть.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>