На Закарпатті їдять жаб

Cело Тур’я Ремета, що на Перечинщині Закарпатської області, вважають центром українського жабівництва. Тут є справжні мисливці на… жаб. Їх заготовляють переважно у нічну пору, бо саме в цей час вони масово збираються в одному місці і мало рухаються, тож стають легкою здобиччю. Полюють в основному на коричневих і червоних жаб. Їх заготовляє чи не кожен десятий житель села. Змушує скрутне фінансове становище. А ще – звичка, адже цим промислом тут займаються здавна, кажуть, що навчилися від французів-виселенців. В середньому за сезон можна заготовити до 100 кілограмів жаб’ячих лапок. Ціна – 70-100 гривень за кілограм. Взимку заморожені коштують ще дорожче – до 270. Перекупники продають цю продукцію відомим ресторанам України.

Хоча науковці стверджують, що популяція жаб у цьому регіоні зменшилася в 17 разів, і надалі такий промисел та кліматичні зміни можуть призвести до їхнього зникнення. Вихід бачать у створенні розплідників. А поки питання з цим не вирішено, жаб подають до столу і в закарпатських ресторанах. М’ясо за смаком нагадує щось середнє між морепродуктами і ніжною курятиною.

Тетяна ХУТІРСЬКА,

Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>