Cело Тур’я Ремета, що на Перечинщині Закарпатської області, вважають центром українського жабівництва. Тут є справжні мисливці на… жаб. Їх заготовляють переважно у нічну пору, бо саме в цей час вони масово збираються в одному місці і мало рухаються, тож стають легкою здобиччю. Полюють в основному на коричневих і червоних жаб. Їх заготовляє чи не кожен десятий житель села. Змушує скрутне фінансове становище. А ще – звичка, адже цим промислом тут займаються здавна, кажуть, що навчилися від французів-виселенців. В середньому за сезон можна заготовити до 100 кілограмів жаб’ячих лапок. Ціна – 70-100 гривень за кілограм. Взимку заморожені коштують ще дорожче – до 270. Перекупники продають цю продукцію відомим ресторанам України.
Хоча науковці стверджують, що популяція жаб у цьому регіоні зменшилася в 17 разів, і надалі такий промисел та кліматичні зміни можуть призвести до їхнього зникнення. Вихід бачать у створенні розплідників. А поки питання з цим не вирішено, жаб подають до столу і в закарпатських ресторанах. М’ясо за смаком нагадує щось середнє між морепродуктами і ніжною курятиною.
Тетяна ХУТІРСЬКА,
Закарпатська область
Comments: |