Туреччину накрила протестна хвиля

Весь світ зараз з цікавістю стежить за подіями в Туреччині. Хто переможе: влада чи народ? Заворушення у столиці, спровоковані забудовою місцевого парку Гезі, підняли всю країну проти прем’єр-міністра Ердогана.

У Стамбулі кажуть, що й далі чинитимуть опір владі, яка вимагає припинити протести. Це відбувається у 67 містах, дійшло до того, що на вулицях розбирають бруківку та споруджують барикади. До демонстрантів долучаються всі верстви населення – від бідних до багатих. Основні заворушення, як правило, відбуваються вночі, коли люди відпрацюють свій робочий день.

Турків обурило не лише рішення про знищення парку, а насамперед авторитарні методи управління прем’єр-міністра – таку думку підтримує 90 відсотків опитаного населення. Тому протестуючі вимагають відставки уряду, хоча мало в це вірять, і вибачення від Ердогана. Натомість сам прем’єр-міністр попереджає, що його терпіння може луснути. Хоча, як відомо, влада Туреччини перепросила за дії поліції, адже за весь час масових виступів постраждало більше трьох тисяч турків, двоє навіть загинуло, а шість поліцейських покінчили із собою. Проте ні водомети, ні сльозогінний газ не змогли зупинити людей.

Цікаво, як зреагує на такі масові виступи Євросоюз і США. Якщо там вважають сирійського Президента Башара Асада диктатором, то як тоді назвати авторитарного Ердогана, який не хоче прислухатися до думки протестуючих.

Експерти кажуть, що ці заворушення не можна порівняти з тими, які відбуваються в інших країнах. Вони показали розрив у соціальній сфері і стилі життя, який не можна більше ігнорувати. «Рух навколо парку Гезі може призвести до соціальної трансформації, яка зрештою змінить і політику в державі», – вважає Хакан Ільмаз, професор політології в університеті Богазичі. Протести в Туреччині – яскравий приклад того, що рано чи пізно, але терпіння народу не витримує диктату влади.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>