Шоколадний колір шкіри – ризик для здоров’я

У 60-х роках минулого століття моду на засмагу ввела знаменита Коко Шанель. Та дійшло до того, що дерматологи думають, як повернути моду на аристократичну блідість. Лікарі в один голос застерігають, що нинішнє сонце, як ніколи, агресивне і шкідливе. Відома українська лікарка-дерматолог Ольга Богомолець теж радить не захоплюватися шоколадним кольором шкіри.

Засмага – це так звана парасолька, яка захищає шкіру від опіків, тобто шкідливої дії ультрафіолету. Щоб зрозуміти, наскільки вона нас старить, досить порівняти шкіру на обличчі і на сідницях. Приймати сонячні ванни спеціалісти рекомендують до 11-ї або після 16-ї години дозовано (починаючи з п’яти хвилин, а потім – у тінь). Також не можна на сонці обсихати: краплі води на тілі, як лінзи, посилюють опромінення. Відпочивати на морі теж треба без фанатизму, краще в тіні, де промені не такі агресивні. Море від засмаги не рятує, бо сонце проходить на глибину до 1 м. А якщо у вас є такі захворювання як гіпертонія, цукровий діабет, мастопатія, порушення роботи щитовидної залози, наявність багатьох родимок, то пряме сонячне проміння протипоказане. Дітям до трьох років, а також тим, у кого є 5-6 і більше родимок, особливо великих, чи коричнева родима пляма, засмагати теж не можна. Лікарі не рекомендують пряме сонячне проміння вагітним жінкам, оскільки в них виробляється гормон, який створює пігментно-активізуючий ефект, у результаті чого на обличчі можуть з’явитися коричневі плями (хлоазми). Перед відпусткою краще поступово «привчати» шкіру до сонця.

Сонячні опіки, отримані в дитинстві, підвищують ризик розвитку меланоми, однієї зі злоякісних пухлин, а в дорослому віці вони підвищують ризик розвитку раку шкіри.

Сонячні промені нам необхідні для синтезу вітаміну D. Вчені довели: щоб синтезувати достатню його кількість, досить, аби сонце 15-20 хвилин потрапляло, наприклад, на руки й обличчя.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>