Латиші відстоюють свої інтереси

І хоча зараз більшість світового суспільства переконана, що глобалізація вщент зруйнує національні інтереси й етнічні цінності, проте життя переконує, що нації, як можуть, так захищають свої інтереси.

Так, рівень етнічної конфронтації у Латвії, яка з 2004 року входить до Євросоюзу, між латиським і російськомовним населенням досяг найвищої позначки з часу відновлення незалежності цієї балтійської республіки. Про це заявив глава МВС Латвії Ріхард Козловскіс.

– Ситуація з інтеграцією зазнала невдачі. У нас дуже сильне етнічне протистояння. За 20 років воно спокійнішим не стало.

Міністр побоюється, що зростання напруги може навіть призвести до фізичних зіткнень на етнічному ґрунті, чого раніше в Латвії не було. У цій країні, населення якої становить 2 мільйони людей, 44 відсотки – російськомовні жителі, хоча російська тут має статус іноземної. У Латвії одна державна мова – латиська. Близько 16 відсотків жителів країни – переважно російськомовного населення – не є громадянами республіки. Незважаючи на те, що вони постійно проживають там, їхні права обмежені.

Нагадаємо, що 10 травня сейм Латвії прийняв поправки до Закону «Про громадянство», які регламентують можливість подвійного громадянства і вводять поняття «державна нація». Її представниками визнані лише латиші та ліви.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>