Качки перебралися у гніздо сороки

У природі трапляються дива, в які й не одразу повіриш. От, приміром, у селі Заріка Любешівського району пара диких качок облюбувала гніздо сороки на високому дереві. Ці птахи, зазвичай, роблять свої домівки недалеко від водойми, у болоті на купині чи на якомусь горбку. Цієї ж весни на Поліссі після надто сніжної зими затопило все навкруги. Тож придатні для гніздування місця опинилися під водою. Тому деякі водоплавні птахи змушені гніздитися навіть на деревах.

Катерина Колядич: «Ось там на дереві поселилися качки»

Катерина Колядич: «Ось там на дереві поселилися качки»

А ось і будинок Катерини Колядич, яка здивувала мене незвичайним випадком. Майже все подвір’я та садок – у воді. Поряд плавають дикі качки, які на нас зовсім не звертають уваги: кружляють по воді, вишукуючи поживу. На високій вільсі видніється чорне гніздо.

– Ось дивіться, – показує Катерина Василівна, – там і поселилися качки. Коли ще лежав сніг, сороки почали навідуватися до гнізда, ремонтували його. Та нещодавно крячки прогнали їх. Пізніше побачив те диво і мій чоловік. Казав, що скільки живе, ще такого не зустрічав (хоч і виріс серед лісу), щоб дика водоплавна качка гніздилася на дереві. А от старі лісники розповідають, що таке іноді трапляється. Коли качка в гнізді, то качур плаває поряд біля дерева. Часом навіть разом з моїми качками. Вони несуться також у гайку, не хочуть іти додому. Зробили гніздо на старому пеньку, який виглядав над водою.

– А як же качка зніме малят? – раптом спадає мені на думку запитання. – Адже малі каченята одразу літати не можуть, а вискакують з гнізда на воду.

– Знаєте, уже й ми дискутували на цю тему із сусідами. Я думаю, що качка їх у дзьобі переносить на воду, – зробила висновок моя співбесідниця.

Заплава Стоходу – справжній рай для птахів. На яблуні біля хати звила гніздо горлиця, уже й пташенятка з’явилися. А на березі гніздиться дикий голуб. Десь і вигнанки-сороки, напевно, поблизу спорудили собі нову домівку, тому що кружляли недалеко. Тут і чайки, крячки та бекаси. Обабіч полюють бузьки та білі чаплі, десь здалеку доноситься крик журавлів. А ще сюди інколи навідується червонокнижний чорний лелека. Та окрасою поліського пташиного царства є білосніжні красені лебеді-шипуни. З кожним роком їх стає все більше. Якоїсь теплої зими вони навіть зимували на ріках Любешівщини. Дві пари лебедів оселилися й біля самого Любешова, напевно, вперше за останнє століття. Адже ніхто не пам’ятає, щоб біля нашого містечка колись гніздилися ці красені. Тому незабаром побачимо їхні виводки.

Петро КРАВЧУК,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>