Партнерство держави та банків – запорука розвитку будівельної галузі

На початок травня 2013 року обсяг портфелю кредитів будівельних підприємств склав 46,07 млрд. грн., що на 2,7% перевищує обсяг відповідного портфелю на початок квітня 2013 року і на 4,8% - на початок травня 2012 року. Частка таких кредитів в структурі корпоративного кредитного портфелю за останній рік зросла з 7,1% до 7,5%. Обсяг нових кредитів, наданих будівельним підприємствам у квітні 2013 року склав 3,9 млрд. грн. проти 2,3 млрд. грн. в березні (+ 69,6%).

Сприяє зростанню кредитування підприємств будівельної галузі співпраця банків і держави. Наявна позитивна динаміка обсягів кредитування забудовників пов'язана, в першу чергу, з впровадженням програми кредитування "Доступне житло". Перелік будівельних об'єктів включених до цієї програми перевищує 800.

Обсяг іпотечного кредитування населення, поки що, залишається низьким (іпотека складає близько 3% від загального обсягу нових кредитів, наданих банками фізичним особам за останній рік). Це пояснюється невисоким рівнем платоспроможного попиту, відсутністю у банків "довгих" ресурсів та значними ризиками іпотечного кредитування, що зумовлені недосконалістю вітчизняної судової системи та діючого законодавства з точки зору захисту прав кредиторів.

Портфель іпотечних кредитів фізичних осіб впродовж квітня 2013 року скоротився на 0,7% (за останній рік - на 14,4%) - до 56,49 млрд. грн., що є результатом переважання погашення іпотечних кредитів над наданням нових кредитів. За одночасного зростання інших складових роздрібного кредитного портфелю, частка іпотечних кредитів в його структурі продовжує знижуватись (з 34,1% станом на 01.05.2012 р. до 29,7% станом на 01.05.2013 р.).

Разом з тим, протягом останнього року темпи падіння іпотечного портфелю дещо знизились. Середнє скорочення портфелю роздрібних іпотечних кредитів за січень-квітень 2013 року склало 484 млн. грн., тоді як за відповідний період минулого року - 1 123 млн. грн. Це стало можливим завдяки реалізації кількох державних іпотечних програм, які ґрунтуються на співпраці держави, банків та будівельних компаній.

Так, лише однин з шести банків, які співпрацюють з державою за програмами здешевлення іпотеки, за період дії програми надав понад 1,1 тис. кредитів фізичним особам на суму 255 млн. грн. Загалом, у держбюджеті на 2013 рік передбачено фінансування будівництва за сімома державними програмами в обсязі 634,9 млн. грн. (на третину більше, ніж роком раніше). Фактично за січень-травень поточного року обсяг фінансування за зазначеними програмами становив майже 202 млн. грн. (або 96% від запланованого на цей період обсягу).

На думку аналітиків НАБУ, поглиблення співпраці банків та держави в сегменті фінансування житлових програм на даний час є одним з найважливіших напрямків роботи. Розвиток іпотечних програм не тільки позитивно позначається на стані будівельній галузі, а й виконує важливу соціальну функцію. При умові достатнього обсягу фінансування та належного контролю за цільовим використанням коштів, компенсація частини відсоткових ставок за кредитами дозволить збільшити платоспроможний попит на банківські кредити.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>