У червні волинська міліція проводить спецоперацію проти злочинців в Інтернеті

Розпочалася оперативно-профілактична операція "Трикстер", спрямована на активізацію слідчо-оперативних заходів із розкриття шахрайств з використанням всесвітньої мережі Інтернет та виявлення латентних злочинів. Припинення незаконної діяльності віртуальних обмінних пунктів та реальних пунктів вводу-виводу електронних грошей.

Аналіз свідчить, що третину від зареєстрованих злочинів складають протиправні заволодіння коштами громадян із використанням ЕОМ та Інтернет-мережі.

Встановлено основні схеми вчинення шахрайств із використанням ЕОМ та Інтернет-мережі:

- під приводом купівлі-продажу товарів та послуг з передоплатою;

- віртуальні "фінансові піраміди" в кіберпросторі (МММ-2011, SWB, INTWAY та інші);

- під приводом прийняття внесків як інвестицій, довірчого управління фінансовими активами, надання інших фінансових послуг в Інтернет-мережі, у тому числі для участі в операціях, які здійснюються на міжнародному міжбанківському валютному ринку "Форекс";

- під виглядом розіграшу коштів чи подарунків, у тому числі з використанням платних телефонних номерів чи коротких повідомлень;

- шляхом розміщення оголошень із пропозиціями високоприбуткової роботи вдома з обов'язковим первинним (вступним) внеском;

- через пропозиції перераховувати кошти на так звані "чарівні гаманці", відкриті в небанківських електронних платіжних системах, що нібито збільшують вкладену суму та повертають вкладнику.

За неофіційними даними, збитки від такого виду злочинної діяльності лише в проекті "МММ-2011" становлять 350-400 млн доларів США, а кількість залучених до нього осіб - тисячі.

Скоєнню Інтернет-шахрайств сприяють такі фактори, як транснаціональність, "знеособленість" (анонімність), проблематичність у визначенні часу і місця скоєння злочину, використання злочинцями новітніх програмних та апаратних засобів із метою маскування злочину та своєї причетності до нього, а також заплутування та знищення слідів злочину.

Крім того, злочинці активно використовують можливості різного роду віртуальних платіжних систем (електронні гроші), які діють поза межами правового поля, що об'єктивно призводить до анонімної реєстрації електронного гаманця на вигадані анкетні дані, безконтрольного здійснення транснаціональних платіжних операцій, електронної конвертації валют, обміну електронних грошових одиниць на готівкові чи безготівкові кошти і навпаки.

З метою активізації заходів щодо протидії організованій злочинності, виявлення та документування членів злочинних груп та окремих осіб, причетних до шахрайського заволодіння коштами громадян у сфері електронної комерції, на території Волинської області проводиться цільова оперативно-профілактична операція під умовною назвою "Трикстер".

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>