Пересопниця через 767 років знову взялася за меча

Село Пересопниця, що відоме як батьківщина української Першокниги – переписного Євангелія, на якому присягають на вірність народові президенти незалежної України, нині є невеличким поселенням. У ньому мешкає не більше півтори сотні жителів.

Під час театралізованого дійства у Пересопниці

Під час театралізованого дійства у Пересопниці

Натомість колись це був центр великого князівства. Вперше у літописних списках Пересопниця згадується 1149 року. Причому як одне з важливих міст Київської Русі. У ХІІ-ХІІІ століттях тут правили князі з роду Рюриковичів. Тут відбувалося чимало важливих подій державної ваги.

Тож у палких шанувальників історії виникла ідея реконструювати ці давні події. Торік у рамках гранд-фестивалю «Русь Пересопницька» на теренах культурно-археологічного центру «Пересопниця» було реконструйовано весілля княжни Суздальської і княжича Галицького, яке припадає на 1150 рік.

Цьогоріч у Пересопниці відтворено події 1246 року, коли тодішнє укріплене місто тримало оборону проти литовського війська. Це дійство під час другого гранд-фестивалю «Русь Пересопницька» виконали учасники клубів історичної реконструкції «Вівериця» та «Поросся» з міста Києва.

Театралізовані баталії вийшли напрочуд захоплюючими і, за словами директора культурно-археологічного центру «Пересопниця» Миколи Федоришина, стали не тільки гарним видовищем для глядачів, але й проклали духовний місток до минулих віків, коли наші попередники мужньо боронили рідну землю.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>