Гривня зараз міцніша за долар і євро

Керівник групи радників глави Національного банку Валерій Литвицький заявив, що протягом трьох років гривня зберігає свою купівельну спроможність.

"Якщо ви візьмете останні роки, починаючи з 2010-го року, гривня зберігає свою купівельну спроможність таким чином, що інфляція менше ніж 10%. У нас уже четвертий рік іде, я не сумніваюся, що й тут буде інфляція менше ніж 10%. Тобто це чотири роки, це період, якого ще не було в історії гривні", - сказав він.

З його слів, процес стабілізації гривні набув ознак довгостроковості.

"Залишається стабільним і обмінний курс. Це зовнішній вимір гривні. Якщо гривня у внутрішньому вимірі за цінами стабільна, то стосовно інших валют вона теж стабільна. І цей процес набув ознак довго строковості", - зауважив експерт.

Литвицький переконаний, що внаслідок стабілізації на валютному ринку банки в найближчому майбутньому активізують кредитування.

"Якщо населення буде продовжувати довіряти гривні, то в банків будуть можливості використовувати депозити для кредитування. А цього року, нарешті, кредитування отримало позитивний імпульс. Довіра до гривні - це поступове нарощування кредитування. А поступове нарощування кредитування - це дуже важливо. За три місяці цього року капітальні інвестиції зросли на 3%. Так, питома вага банків через їх кредитування у формуванні цього ресурсу для зростання капітальних вкладень зросла майже удвічі", - підкреслив він.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>