Українці заробляють мало

Грошей усім завжди не вистачає, тим більше, коли ринок переповнений товарами, а людина не вміє себе стримати. Однак, порівнюючи платню в Україні з іншими європейськими країнами, стає очевидно, що в оплаті праці ми геть відстали. Лише нещодавно українці почули про соціальний пакет, тоді як європейці ним давно користуються. Туди, як правило, входить медична страховка, оплата семінарів, страхування життя, недержавне пенсійне страхування, подарунки до свят. У нас частіше – «голі» зарплати, які є найменшими, якщо порівнювати з іншими країнами Європи. Навіть коли недавно Молдова відставала від нас, то сьогодні уже випереджає. Середня зарплата робітників в Україні становить 1300-1500 гривень. Винятком є зарплата металургів та працівників вугільної галузі – 4000-8000 тисяч гривень. Минулого року працівники на автозаводі засміяли Азарова, коли він сказав, що середня зарплата у них 3500 гривень.

Якщо наш робітник за годину отримує 2-2,5 долара, то німецький – 40 євро, а скандинавський – 80 євро. Доля заробітної плати у собівартості української продукції в середньому складає 8-11 відсотків, а європейської – 40-50 відсотків. У Німеччині, для прикладу середня зарплата шахтаря – 2000 євро, австралійського – 5000 доларів, а українські гірники отримують в середньому до 8000 тисяч гривень.

Загалом середня світова платня робітника становить 1480 доларів. Найбільше робітникам платять у Люксембурзі – 4089 доларів в місяць, у Норвегії – 3678, в Австрії – 3437, у США – 3263. Найменше отримують у Таджикистані – 227 доларів, Пакистані – 255. Україна посідає 56 місце зі своїми 686 доларами, розмістившись між Колумбією та Китаєм.

У більшості європейських країн робочий день триває 7-8 годин. Хоча вчені довели, що найефективніше людина працює шість годин.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>