Держава активізує оподаткування українських заробітчан

Міністерство доходів і зборів цього року зібралося посилити контроль за сплатою податку із зарубіжних переказів фізичних осіб. Як роз'яснили порталу Inpress.ua в прес-службі Міністерства, стягувати його вимагає Податковий кодекс (ст. 170 п. 11), що набув чинності з січня 2011 року, адже такі перекази вважаються іноземними доходами. І якщо сума переказу не перевищує 10 мінімальних зарплат (11 470 грн), з неї стягується 15% податку. Якщо ж сума більша, заплатити доведеться вже 17%. Причому податок вноситься одержувачем добровільно, до 1 травня року, що йде за звітним, при заповненні податкової декларації(подавати її повинні усі, хто отримав навіть 1 грн з-за кордону).

У Міндоходів визнають, що вони недостатньо контролюють сплату податку, тому платять його далеко не всі. Але з цього року перевірок стане більше: податківці почнуть зіставляти дані НБУ про перекази із закордону з деклараціями громадян. Якщо податок не заплачений - його нарахують, при цьому доведеться ще внести штраф 51-85 грн, а при повторному порушенні - 85-136 грн. Поштою порушникам приходитимуть листи, де буде вказана сума, яку вони повинні внести як податок. Якщо його не сплатять, прийде інформація про штраф і порушником займеться виконавча служба.

Правда, грошей від заробітчан офіційно поступає усе менше: якщо в 2012-му українські гастарбайтери переслали рідним $7, 5 млрд, то в першому кварталі нинішнього - усього $1 млрд. У 2011-му в Україну переслали $7,019 млрд. Навіть іноземні інвестори вклали в країну менше: за даними Держстату, $6,013 млрд. Зменшення надходжень експерти зв'язують у тому числі і з тим, що мігранти активніше використовують нелегальні канали для пересилки грошей. При цьому вони економлять на оплаті переказів (до 5% суми), а одержувачі не платять податок з доходу. За підрахунками президента Украналітцентру Олександра Охрименка, гроші від податків з переказів великі - 8,5-9 млрд грн, тому податківцям є сенс цим займатися.

За даними Міжнародної організації міграції в Україні і Мінсоцполітики, за кордоном працюють 3-3,5 млн наших співгромадян. З країн СНД приходить 40,1% переказів (у грошах). Левова частка (88%, або $2,7 млрд) - з Росії. З ЄС - 34,5% ($2,6 млрд). Ще 9,5% засобів (більше за $700 млн) наші отримують від родичів із США. Самі гастарбайтери признаються, що все частіше передають гроші рідним нелегально, щоб не платити відсотки за перерахування.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>