«Ковалі в Європі, як мамонти, вимирають»

Тому голландець шукає учнів в Україні

Так напівжартома відомий майстер ковальської справи з Голландії Хуб Сенсен відгукується про українських підкорювачів металевої краси і традиційно щороку приїздить на українські терени, аби майстер-класами, передачею досвіду пропагувати це цікаве ремесло.

74-річний майстер ковальської справи Хуб Сенсен (справа) проводить майстер-клас у Гощі

74-річний майстер ковальської справи Хуб Сенсен (справа) проводить 74-річний майстер ковальської справи Хуб Сенсен (справа) проводить майстер-клас у Гощі

Нині 74-річний голландець свою вправність у роботі з розпеченим залізом продемонстрував у селищі Гоща в тамтешньому центрі профтехосвіти держслужби зайнятості.

Вибір Гощі для Сенсена невипадковий, адже тут останнім часом ковальська справа набирає все більшого розмаху.

З гощанськими майстрами поважний гість провів майстер-клас із виготовлення візерункових виробів із дамаської сталі. Сергій Торуля, майстер ковальської справи, з цього приводу зазначив, що краще один раз побачити, ніж сотню разів почути. Заодно Сергій Торуля висловив впевненість, що і цей досвід учителя з Голландії приживеться в Україні. Загалом Сенсен поставив собі за мету створити в Україні потужну школу майстрів ковальства і докладає для цього чималих зусиль. Він, окрім практичної віртуозності, відомий у ковальському середовищі також тим, що володіє енциклопедичними знаннями стосовно ковальського ремесла. Протягом багатьох років відвідував різні країни, навчався у досвідчених майстрів, цікавився ковальськими прийомами, колекціонував їх. Завдяки набутому досвіду сьогодні майстер здатний виконати практично будь-яке технологічне завдання із ручного кування, тому охоче мандрує світом, щоб передати знання наступним поколінням майстрів. А в Україні щоразу жартує, що, мовляв, ковалі в Європі, як мамонти, вимирають, тому і змушений шукати учнів саме на українських теренах.

Любов ШЕКЕЛЬ,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>