Найсмачніше вино – на честь дружини

Карл ШОШ у своїх погребах

Карл ШОШ у своїх погребах

Під час відрядження у Закарпатті зупинилися біля гурту людей, аби дізнатися, чи далеко Кідьош Берегівського району. Тож принагідно поцікавилися, хто у цьому селі вартий уваги газети. Чоловіки одноголосно порадили заїхати у столітні винні погреби родини Карла Шоша.

Карл Шош за національністю угорець. Він Лицар Винного Ордену імені Святого Венцела. Уся родина Карла і його дружини – винороби. Секрети цієї справи чоловік дізнавався від батька і діда, а тепер передає їх своїм синам та внукам.

– Мій старший син Жолт – виноградар і винороб за професією, – розповідає Карл. – Молодший Роберт теж тісно пов’язаний з цією справою – виготовляє з деревини інструментарій, ремонтує бочки, преси, чани та інший реманент. Внук Крістіан навчається спеціальності винороба-технолога в Угорщині, і продовжить наші традиції.

Предки Карла сто років тому були відомими виноробами краю. Дід дружини Жужанни (в дівоцтві теж Шош) до колективізації мав доглянуті високоврожайні виноградники. До речі, прізвище Шош угорською означає «орел», тому Карло Карлович називає свою оселю «Орлине гніздо». І на підтвердження своїх слів показує скульптуру цього величного птаха, яка прикрашає подвір’я. Обійстя нагадує музей старожитностей: тут є давні глиняні глечики, миски, лопати, навіть чоботи угорського солдата ще з часів війни. «Бачите, підошва скріплена дерев’яними цвяшками», – пояснює. Речі то купує, то йому приносять знайомі.

Та найбільша гордість Карла Шоша – його виноградники. На шести гектарах вирощує близько 60 винних та столових сортів. Вина, білі й червоні, сухі та солодкі, виготовляє за старовинними і власними рецептами, витримує у дубових бочках, які зберігаються ще у дідовому столітньому погребі. Карл пригощає нас своїми ароматними напоями, та найбільше смакує назване на честь коханої дружини – «Жужіка ти солодка». Тож не дивно, що його вина визнані одними з кращих на закарпатських та міжнародних фестивалях. І як винагорода – здобули близько сотні грамот і медалей.

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>