На українців чекає підвищення тарифів на газ і електроенергію

Влада готується до підвищення тарифів на енергоносії. Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики, планує підвищити на 25% тарифи на електроенергію й на 20% - на газ. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, що дозволяє приймати такі рішення Національній комісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики (НКРЕ) без участі Кабінету міністрів. Автором законопроекту є депутат Павло Корж з Партії регіонів.

У Міненерго вважають, що прийняття такого законопроекту є необхідним у зв'язку із запланованим до кінця року підвищенням цін на електроенергію й газ для населення. "На нас тиснуть виробники електроенергії й постачальники газу. Насамперед приватні компанії, які зацікавлені у тому, щоб поставляти енергоносії населенню з більш високою нормою рентабельності, ніж сьогодні" ,- розповів джерело у відомстві.

З його слів, уряд не міг взяти на себе відповідальність зі збільшення цін на електроенергію й газ для населення, тому що це могло б викликати соціальне невдоволення.

Підвищення тарифів на газ для населення й ТЕК є ключовою умовою відновлення співробітництва з Міжнародним валютним фондом. Фонд не наполягає на миттєвому підвищенні тарифів до рівня собівартості, але вимагає від уряду вирішити в середньостроковій перспективі проблеми дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України". Відповідно до розрахунків МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

"Ціни на газ в Україні набагато нижчі за світові. Ми не наполягаємо на їх відповідності, але українська влада має зробити кроки до зниження цієї різниці",- заявляв раніше голова представництва фонду Макс Альєр.

З його слів, без цього "політичного рішення" українській владі не варто розраховувати на кредити МВФ.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>