Доходи українців зросли, а кредитні борги зменшились – статистика

Відповідно до даних державної служби статистики, у 2012 році обсяг річних наявних доходів у розрахунку на 1 особу в середньому по країні збільшився на 2,29 тис. грн. та складає 23,93 тис. грн., повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Найбільше зростання рівня таких доходів спостерігалося в Києві (+7,08 тис. грн.) та області (+3,63 тис. грн.), а також в Дніпропетровській (+2,97 тис. грн.), Донецькій (+2,65 тис. грн.) і Запорізькій (+2,20 тис. грн.) областях. Значне зростання доходів (близько 2 тис. грн.) продемонстрували також Житомирська, Луганська, Рівненська, Львівська, Харківська та Одеська області .

Водночас, дещо скоротились обсяги кредитної заборгованості населення. Так, на початок квітня 2013 року загальний обсяг заборгованості фізичних осіб за банківськими кредитами (включаючи нараховані відсотки) становив 188, 4 млрд. грн., що на 3% менше, ніж роком раніше. При цьому року банки переважно розвивали дрібне споживче кредитування: обсяг іпотечних кредитів за останній рік зменшився на 28%, автокредитів - на 11%, натомість обсяг споживчих кредитів зріс на 6 млрд. грн., а їх частка в кредитному портфелі фізичних осіб досягла 58%.

Зростання доходів населення та низька активність у сегменті іпотечного та автокредитування призвели до зниження показника закредитованості населення (відношення загального залишку за кредитами до наявного річного доходу громадян). Порівняно з початком 2009 року, цей показник знизився на 27 в.п. (з 44% до 17%). Аналогічний показник, розрахований для працюючих громадян, знизився з 98% до 39%. Для порівняння: в Росії показник закредитованості зайнятого населення складає 43%.

НА думку експертів НАБУ, існуючий рівень закредитованості створює умови для подальшого розвитку кредитування населення. В першу чергу це стосується регіонів, де цей показник є нижчим, ніж в середньому по Україні. Наприклад, рівень закредитованості жителів Вінницької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Черкаської і Чернігівської областей не перевищує 10%.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>