Які пільги у багатодітних матерів?

«У мене 11 дітей. Чи маю я право на якусь допомогу, пільги?»

Ганна ОГІЄВИЧ, село Дроздинь Рокитнівського району Рівненської області

У Головному управлінні праці та соціального захисту населення Рівненської облдержадміністрації відповіли, що багатодітним сім’ям надаються пільги на оплату житла, комунальні послуги та телефон. Згідно зі статтею 45 Житлового кодексу України, жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня», багатодітним сім’ям, які потребують поліпшення житлових умов, житлові приміщення надаються передусім.

Згідно із Законом України «Про охорону дитинства», дітям із багатодітних сімей надається право на безкоштовний проїзд усіма видами транспорту загального користування (крім таксі). Держава забезпечує пільгові умови для вступу у державні і комунальні професійно-технічні, вищі навчальні заклади тим особам, у сім’ях яких виховується п’ять і більше дітей. Також їм надаються пільги у медичному обслуговуванні. Зокрема, безкоштовне одержання ліків за рецептами лікарів, щорічне медичне обстеження і диспансеризація як у державних, так і в комунальних медичних установах.

Також у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Рівненській області повідомили, що, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», жінки, які народили п’ять і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право піти на пенсію на 5 років раніше, але за наявності 15 років трудового стажу. Також їм встановлюється надбавка до основного розміру пенсії (Закон України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»). Жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ять і більше дітей (до 14 років), мають право отримувати пенсію на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, віку та трудового стажу (стаття 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»). Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, щороку надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів.

Марія МАРТИНЮК

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>