Нотаріус взяв п’ять тисяч гривень, а документи не оформив

 Наша читачка з Рожищенського району, зателефонувавши в редакцію, поскаржилася на приватного нотаріуса з Луцька, який взявся допомогти її старенькій матері оформити право власності на оселю в селі. Імпозантному з вигляду чоловікові пенсіонерка віддала п’ять тисяч гривень, а він щодня годував її обіцянками, що папери будуть «завтра». І таке неподобство триває вже два роки! «Де ж шукати правди? Мама ж ці гроші з пенсії по гривні відкладала», – ледь не плакала жінка.

Ця ситуація могла б видатися абсурдною для будь-якої людини, яка живе у сучасній правовій державі. І в Україні теж є закони, які діють лише у виключних випадках. Та й захищають вони в основному багатіїв, а простий селянин, який весь вік працював на землі, рідко може добитися правди.

– Я кілька років їздила на заробітки у Польщу, – розповідає жінка, яка чомусь побоялася назватися. – Вдома залишилася старенька мама. Вона й вирішила, зважаючи на поважний вік, оформити всі необхідні документи на житло, щоб я потім не мала клопотів. Хтось порадив їй цього нотаріуса. Мама, поговоривши з приємним чоловіком, була задоволена, адже той запевнив, що все буде зроблено у найкоротші терміни. Був укладений договір, згідно з яким заплатили нотаріусу дві тисячі гривень. А потім він почав просити то сто, то двісті гривень – нібито на якісь інші потрібні документи. Навіть сам приїжджав у село по гроші. Так пішло ще три тисячі гривень. Довірлива мама ні на секунду не сумнівалася у чесності луцького нотаріуса, тим більше, той заспокоював, що скоро кінець цій паперовій тяганині. Так минув рік. Побачивши, що немає діла, я сама почала до нього телефонувати. Він то трубку не брав, то запевняв, що за кілька днів привезе всі документи. Потім сказав, що справу затримують в бюро технічної інвентаризації. Поїхала в БТІ, а там на мене дивляться квадратними очима, бо нічого не знають. Що ж робити? Як змусити нотаріуса віддати гроші?

Шкода, але три тисячі гривень жінці, швидше за все, ніхто не поверне. Квитанції чи свідка, який бачив, що нотаріус брав гроші, немає. Ми порадили читачці звернутися з відповідною заявою в прокуратуру, щоб справою зайнялися компетентні органи. А також попросили прийти в редакцію з документами, щоб вся Україна знала прізвище такого «мудрого» нотаріуса. На жаль, жінки ми так і не дочекалися. Сумніваємося й у тому, що вона звернулася до правоохоронців. Менталітет сільських людей, їх совісність, а може, елементарне побоювання зайвого розголосу та клопоту заважає їм відстоювати свої права. Цим і користуються деякі нотаріуси. Які закони потрібно знати, щоб не опинитися у подібній ситуації? За роз’ясненням звернулися до виконувача обов’язків начальника відділу нотаріату головного управління юстиції у Волинській області Євгена Кухарика.

– Найперше людям потрібно знати, що вартість нотаріальних послуг, які надають державні та приватні нотаріуси, складається з кількох видів платежів залежно від різновиду посвідченого правочину, – зазначив Євген Іванович. – Законодавством України передбачено оплату вартості спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких викладаються договори, заяви, довіреності, сплату коштів за надання та внесення інформації до Єдиних та Державних реєстрів інформаційної системи Мін’юсту, збір на обов’язкове пенсійне страхування при посвідченні договорів купівлі-продажу нерухомого майна, податку з доходів фізичних осіб, державного мита, додаткових послуг правового та технічного характеру. Щодо оплати вартості наданих громадянину послуг правового та технічного характеру, то нотаріуси, які працюють в державних конторах, при вчиненні нотаріальних дій використовують тарифи, які затверджені наказом Головного управління юстиції у Волинській області від 28 лютого 2011 року. Згідно з цим же наказом керівництво зобов’язало ці тарифи вивісити на інформаційному стенді, щоб кожен громадянин міг їх бачити. Приватний нотаріус розмір оплати встановлює за домовленістю з клієнтом на підставі усного цивільно-правового договору.

До речі, Євген Кухарик зазначив, що державний нотаріус у жодному разі не має права брати готівку. Це є грубим порушенням закону про корупцію у державних органах. Людина обов’язково має сплатити вказану суму в банку й принести оригінал квитанції. Інших варіантів бути не може. Усі платежі зараховуються до Державного бюджету України. Коли ж нотаріус каже: «Залиште гроші мені, я потім заплачу, щоб ви не бігали в банк», – це має насторожити клієнта. Та й хто доведе потім, що ви не заплатили зайву сотню? Приватний нотаріус, отримавши оплату за свої послуги, записує її вартість в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, у якому також проставляються підписи осіб, щодо яких була вчинена нотаріальна дія.

Отже, людям, які звертаються у нотаріальні контори, варто пам’ятати основне: на кожну заплачену вашу гривню має бути папірець, який це посвідчує. Будь-хто може переглянути встановлені тарифи на офіційному сайті обласного управління юстиції або ж попросити їх у нотаріуса, щоб переконатися, що йому не називають завищену суму. І найголовніше: не варто боятися відстоювати свої права, а домагатися того, що гарантовано вам законом.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>