В Україні хочуть ввести захисне мито на імпортну друкарську продукцію

Опозиційні народні депутати учора запропонували Верховній раді від фракції ВО "Свобода" ввести п'ятивідсоткове ввізне мито на імпортну друкарську продукцію. Таким чином планується підтримати вітчизняного виробника і збільшити на ринку долю українських книг. Учасники ринку побоюються, що введення мита приведе до подорожчання і дефіциту. Для вирішення проблеми експерти пропонують зобов'язати книжкові магазини включити в асортимент мінімум 50% українській продукції, пише "Комерсант-Україна".

У 2012 році об'єм імпорту в Україну книжкової продукції склав майже $39, 5 млн. Велика частина загального об'єму імпорту на суму майже $20 млн поступила з Російської Федерації", - говориться в пояснювальній записці.

5% - це не та сума, яка погіршить торгові стосунки України з іншими країнами, вважають автори.

Засоби, отримані від введення ввізного мита, депутати пропонують направити на оновлення і розвиток бібліотечних фондів.

Розкритикували перспективу введення самі видавці. На їх думку, така міра приведе до подорожчання і дефіциту книг. "Не секрет, що ми сьогодні на своїй землі працюємо як партизани, задавлені імпортним виробником. Але держава пропонує неправильні рішення. Єдиний шлях захисту ринку - квотування імпортної продукції. Потрібно заздалегідь визначати і продавати квоти, скільки можна ввозити імпортної літератури і скільки треба друкувати усередині країни. Необхідно, щоб до нас везли по-справжньому унікальну продукцію, а не всяке барахло і ширвжиток, який і тут можна надрукувати", - заявив співвласник видавництва "Зелений пес" письменник Віталій Капранов.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>