Бухарест оголосив румунами всіх буковинців та молдаван

8 травня парламент Румунії більшістю голосів вніс поправки до статті закону Румунії № 299 від 13 листопада 2007 "Про надання підтримки румунам за кордоном", які прямо зачіпають інтереси України.

Тепер, згідно з новою законодавчою поправкою, румунами оголошуються всі представники румунського лінгвістичного філона, лінгвістичних і культурних ідентичностей, які мають румунське коріння, незалежно від їх топоніма, від того, як вони іменуються (арумунами, армінами, молдовлахами, бессарабцями, буковинцями, куцовлахами, дако-румунами, історорумунами, герцаївцами, македорумунами, менглорумунами, молдаванами тощо).

Наведений перелік груп осіб румунська влада відносить до єдиної категорії - "румуни зарубіжжя". За ухвалення відповідного рішення проголосували представники всіх фракцій румунського парламенту, незважаючи на те, що МЗС країни забракувало цей законопроект.

Нагадаємо, що румунська делегація при Раді Європи ініціювала і проголосувала за прийняття Рекомендаційний номер 1333 про підтримку мови і культури арумунів. Але у вищенаведених поправках до внутрішнього законодавства Румунія фактично перестає визнавати існування арумунів, коцовлахів, молдаван тощо.

На думку експертів, подібна політика сусідніх держав має вселяти побоювання української влади та громадськості.

До категорії "румуни зарубіжжя" офіційний Бухарест відносить всіх громадян України, які мають румунське походження, які говорять румунською мовою, або діалектами, схожими на румунську, які можна почути на території Чернівецької, Одеської та Закарпатської областей. Зазначимо, що кілька українських сіл зробили румунську регіональною мовою.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>