Останні призовники воєнних років поклали своє життя у траншеях газопроводу «Саратов-Москва»

З кожним роком все менше ветеранів збирається відзначити найбільше своє свято – День Перемоги. А хто й дожив до цих днів, бракує уже сили, аби вийти зустрітися з побратимами. Навіть тим, хто призивався востаннє, а це народжені 1927 року, вже 86 років.

Олександр Багнюк

Олександр Багнюк

Лучанин Олександр Багнюк – з останнього призову. Його, 16-річного, забрали у 1944 році. Всього тоді з Волині двома ешелонами вивезли 5000 таких хлопців, але не на фронт, а у Саратовську область. Тепер не важко здогадатися, що молодь із Західної України забирали, аби вона не поповнювала ряди УПА, та й оприлюднені архіви це теж підтверджують. Саме із вивезених юнаків із Західної України була сформована 193-тя Волинська дивізія.

– Везли, як худобу, у вагонах-товарняках, – пригадує Олександр Тимофійович. – Добре, що мали домашні запаси, бо в дорозі майже не годували. А коли прибули на місце призначення, у нас відібрали й рештки харчів, навіть кращий одяг. Для безвусих хлопців розпочалося справжнє пекло. Виснажлива муштра, знущання командирів, які називали нас «бандерівськими недобитками», робили, як кажуть росіяни, «изгоями». Жили у землянках по 250-300 осіб. Спали фактично на голій землі: бо яка подушка з черевиків і ковдра з шинелі? А онучі сушили своїм тілом. Харчування теж символічне: маленька порція пшоняної каші, цярина пом’ятої з лушпинням картоплі, ріденький супчик і скибка хліба.

Багатьох волинян комісували додому помирати, тих, хто ще мав силу, пізніше відправили на війну з Японією. В основному хлопців із Західної України використали як рабську силу на будівництві першого російського газопроводу «Саратов-Москва». Разом з ними працювали німецькі полонені та кримінальні злочинці. Денна норма для кожного – 2,5 метра завдовжки і 1,5 у глибину виритої землі, незважаючи на те, що надворі навіть стояли тріскучі морози. Москва чекала газу! Ось так дармовою рабською силою розбудовувалися безмежні простори Росії. Тепер цей газопровід є власністю «Газпрому»…

Але щоб добитися якихось пільг, Олександру Багнюку, ініціатору створення громадської організації воїнів останнього призову, довелося обходити чимало чиновників. Лише у 1991 році Волинська обласна рада прийняла рішення про увічнення пам’яті загиблих на спорудженні газопроводу «Саратов-Москва» і вирішила прирівняти їх (на місцевому рівні) до учасників війни. Та подальші клопотання таки мали успіх: військових останнього призову прирівняли до учасників боїв, а згодом – інвалідів війни.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Олександр БАГНЮК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>