Як солом’яні личаки вберегли німця від морозу

але не порятували від поразки, бо, як кажуть музейники міста Дубно, «хто на нашу землю з личаками прийде, той без личаків залишиться»

Як врятуватися від сильного морозу? З цією проблемою, як відомо, віч-на-віч стикнувся німецький окупант під час Другої світової війни. Чого тільки не придумували вояки, аби не задубіти на чужій землі – зігрівалися шнапсом, кожухами, валянками. А ще – солом’яними личаками. І не тільки під час відомої облоги Сталінграда, як зафіксовано на низці воєнних фото, але й, як з’ясувалося, на більш теплій Волині.

Принаймні один з німецьких офіцерів, шлях котрого проліг через місто Дубно, був доволі завбачливий щодо «руської погоди». Добряче проморозившись взимку 1942 року, він постійно мав у своєму похідному багажі солом’яні личаки. Доволі об’ємні, але добротні на вигляд. Відчувалося, що зробив їх справжній майстер. Одягав їх німецький офіцер аж до 1944 року, коли, власне, квартирував у Дубні.

Пані Ірена Шмігельська, хазяйка цієї квартири, інколи навіть дозволяла собі насміхатися з німця. Мовляв, він у такому взутті виглядає дещо кумедно. Тим паче, що тутешня зима – не сибірська. Втім, вояка знав своє. Тільки-но морозець посуворішає, личаки вже тут як тут на його чоботях.

Хтозна, можливо, цей фронтовик користувався б ними і у повоєнний час, якби не раптовий напад радянської піхоти. Він справді був настільки стрімким, що німець змушений був стрімголов тікати з міської околиці. Забувши, звичайно, про свою амуніцію. Тут уже було не до личаків – головне врятуватися, вижити!

Коли неподалік від оселі пані Шмігельської стали на постій радянські танкісти, вона їм запропонувала оте залишене солом’яне взуття. У відповідь почула жарт: «Якщо взуємо ці лапті, то німчака у них точно не доженемо». Краще, мовляв, віддайте дітям у школу, нехай знають правду, хто, як і у чому воював.

Тепер же з личаками вийшло саме так, як і пророкували танкісти. Щоправда, потрапило це взуття не до школи, а в музей. Майже через 70 років після описаних воєнних подій воно стало одним з експонатів експозиції, присвяченої Другій світовій війні, яку недавно відкрито у палаці Любомирських Державного історико-культурного заповідника м. Дубно.

Як зазначає музейний доглядач заповідника Юлія Мацюк, під час екскурсій теперішній люд, споглядаючи на солом’яні личаки, часто не може одразу збагнути, що це – взуття «від морозу». Коли ж починається розповідь про незвичний експонат, щоразу у людських очах з’являється допитливість, зацікавленість. І тоді вже й сам усвідомлюєш, що навіть через таку, здається, побутову дрібничку, як личаки, глибше пізнається історія.

Сергій Новак,

Рівненська область

Ось так німці боролися проти морозів – личаками (фото воєнних років)

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>