Ляльки-мотанки – український оберіг

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва, що у Луцьку, нещодавно відкрилася великодня виставка авторської текстильної ляльки Галини Вахрамєєвої. Майстриня працює старшим викладачем кафедри образотворчого мистецтва Інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Свій багатий духовний світ пані Галина передає студентам, які дуже люблять свою викладачку. Виготовленням ляльки-мотанки майстриня захопилася кілька років тому. Як каже Галина Вахрамєєва, це надзвичайно душевне мистецтво, і кожна мати повинна спробувати виготовити ляльку для своєї дитинки власноруч. Адже ця іграшка, на відміну від штампованих на конвеєрі виробів, зберігає енергію і тепло рук неньки. До речі, мотанки в українській традиції використовувалися не лише для гри. Були ляльки, які дівчина клала у свою скриню, йдучи під вінець. Також їх заговорювали для лікування, використовували як обереги.

Під час відкриття виставки Галина Вахрамєєва провела майстер-клас з виготовлення ляльки-подорожниці. Таку фігурку брали із собою у далеку путь. Одним з її головних атрибутів є клуночок зі шматочком хліба.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>