ПІСЛЯ АФГАНУ НЕ ОДЯГНУВ ОФІЦЕРСЬКУ ФОРМУ

А щоденно ходив до храму

Уже на другому курсі Хмельницького вищого командного артилерійського училища Василь Нетреба задумувався над тим, чи не залишити його. Та все-таки став офіцером. Про це колись мріяли багато його ровесників. І його тимчасово полонило прагнення бути військовим.

Mитрофорний протоієрей отець Василій

Mитрофорний протоієрей отець Василій

Два роки служив у Львові. Була можливість уникнути Афганістану, але Василь Нетреба не скористався нею. Не став засмучувати своїх батьків Федору Андріївну і Павла Мефодійовича, промовчавши про те, що його чекає. Їхав на війну в Афганістан і просив Бога, щоб залишитися живим, відмовитися від військової кар’єри і стати священиком. Щирі молитви командира реактивної батареї почув Господь. Упродовж двох років жорстоких боїв, у яких брав участь Василь Нетреба, він, за його словами, «відчував Божу силу поруч із собою». Батарея реактивних сорокаствольних установок, якою він командував, охороняла від нападів «душманів» високогірну дорогу з Кабула до Термеза, в основному на Саланзі. Мужньо пройшов найсуворіші випробування довгої та страшної війни на чужій землі. Без поранень. За сміливість і героїзм був нагороджений орденом Червоної Зірки й десятьма відзнаками.

Після повернення з Афганістану молодий бойовий і авторитетний капітан міг би зробити блискучу військову кар’єру. Та Василь Нетреба написав рапорт з проханням про звільнення зі служби. Його і залякували, і просили, щоб не йшов з армії. Поки чекав, як вирішиться у штабі округу його доля, жодного разу не одягнув офіцерську форму. Щоденно вранці і ввечері ходив молитися до храму.

З лютого 1991 року отець Василій – настоятель Свято-Миколаївського храму Скобелки Горохівського району. Божою волею, завдяки незламному стремлінню жителів цього славного села їхня святиня воскресла з руїн. Багато років храм був закритий. У радянські часи войовничі атеїсти, знущаючись над церковкою, перетворили її на склад міндобрив та отрутохімікатів. І досі дається це взнаки.

За 22 роки щирих молитов митрофорного протоієрея Василія реалізовано багато його добрих задумів, хороших справ. Було споруджено прибудову до церкви, у якій розмістили клас недільної школи для дітей, ризницю, а також котельню. При Свято-Миколаївському храмі створено чималу бібліотеку, якою завідує Марія Степанюк. У церкві можна побачити велику ікону Святої Варвари, написану знаним колись в усій Україні художником-іконописцем, уродженцем Скобелки Олександром Корецьким. Його учень, теж талановитий іконописець і виходець з цього села Василь Криштальський, розписував Свято-Миколаївський храм.

Митрофорний протоієрей отець Василій, релігійна громада Скобелки готуються до ювілею своєї святині. У них багато задумів щодо ремонту, впорядкування території. Хай же вони з Божої волі успішно здійсняться!

Олег ДІДИК,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>