80 літ співала у церковному хорі

Надія Повх

Надія Повх

Щоб зустрітися з найстаршою жителькою села Золочівка Демидівського району Надією Повх, потрібно іти під крутий горбок близько кілометра від центральної вулиці села. Піднімаючись, все не покидає думка, а як 93-річна бабця долає цей схил?

Замість старенької, у зморшках, згорбленої 93-річної бабусі нас зустрічає струнка жвава бабця, з вигляду років за сімдесят. Здивувала гострим розумом, розповідаючи про свою нелегку долю, напам’ять декламувала близько десятка улюблених шкільних віршів польською та українською мовами.

– Ой, людоньки, самій немило жити, кучно. Якби не кіт Мурчик та сємочки, то не знаю, що б робила. Читати не можу, бо не бачу, а телевізор поломився, – журиться бабуся.

Розповідаючи про свою долю, Надія Гаврилівна то плакала, то сміялася, адже життя виткане було не лише білими нитками. Любить квіти та вазони, тому вони на кожному вікні. Змалку вишивала, а коли придбала ще за Польщі швейну машинку, шила одяг, цим і підробляла на життя. Та машинка й досі в робочому стані, лише трохи вигляд не той, бо у війну була закопана на льосі, щоб не відібрали. Мала також верстат, на якому ткала килимки, рядна, полотно.

– Ось уже вісім років, як помер чоловік і я живу одна у великій хаті. Маю двох дітей, внуків, навідуються до мене частенько: приберуть, їсти понавозять. Була недавно у дочки три місяці, та не витримала: тиск скакав, голова боліла, одним словом, недобре почувалася. А приїхала додому, як рукою зняло. Ходжу кожної неділі до церкви, де співала у хорі з четвертого класу. Ото недавно тільки покинула його. Усе життя молюся Богу, і, певно, тому ще й досі живу на білому світі. Вторік думала, що вмру, так погано було, вже й батюшка прийшов додому, висповідав. Молився за мене він, я, у церкві дали за здоров’я – стало краще. І я вірю, що мене зцілила молитва. Ще після цього повезла дочка в лікарню. Як мені доктор просвітив живота, то дуже здивувався, що у мене, старої баби, всі органи, як не дивно на мій вік, здорові.

Запитуємо про секрет довголіття, на що старенька відповіла: мабуть, весь секрет у молитві до Господа, з якою вона усе життя.

Оксана БЕРЕЗЮК,

Рівненська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>