Чи потрібен нам референдум

Партія регіонів останнім часом не лише смакує обговорення теми проведення референдуму в Україні, але вже й готується до нього. Є достовірні відомості, що Адміністрація Президента надіслала з цього приводу відповідні розпорядження в обласні і районні адміністрації.

Правда, дата його проведення поки що невідома. Так, Компартія заявляла, що він може відбутися восени. А член ЦВК Андрій Магера каже, що підготовчий період до нього займе достатньо часу, проте в ЦВК ніяких заяв з цього приводу не надходило.

Хоча ЦВК затвердила Порядок закупівлі товарів, робіт і послуг для підготовки та проведення всеукраїнського референдуму та Порядок забезпечення окружних і дільничних комісій з всеукраїнського референдуму приміщеннями та обладнанням. А також – зразки та опис печаток окружної комісії, посвідчень суб’єктів та інших учасників цього процесу.

Михайло Чечетов, один із «речників» регіоналів, питання стосовно референдуму прокоментував як завжди «колоритно». Мовляв, Партія регіонів проти проведення дострокових виборів, але вже й жителі Західних регіонів, особливо з Івано-Франківщини, Львівщини та Тернопільщини, у листах вимагають референдуму. Ну, хтось повірить цій донецькій ахінеї? «Ми не боїмося дострокових виборів, ми їх виграємо, – заявляє Чечетов. – Але це ще раз треба викидати мільярди грошей на вітер». Зрозуміло, бюджетних грошей олігархам не шкода, жаль своїх мільйонів, які вкинули під час передвиборчої агітації. Політик договорився до того, що народ вже й виніс п’ять головних питань на розгляд референдуму. І що ж ми хочемо? Розпустити старий парламент, кількість дармоїдів скоротити з 450 до 300, забрати у цих лінивців недоторканість (Чечетов один з них) і всі пільги, а найголовніше – нові вибори провести по «мажоритарці», бо «основою бардака в парламенті є партійні списки»…

Проголосувати за ці питання – означає підписати собі мало не смертельний вирок, а Януковичу забезпечити «пожиттєве президентство». Ми цього хочемо?

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов теж заявляв, що їхня сила обговорює одне питання для референдуму: зміну системи парламентських виборів з нинішньої партійно-мажоритарної на мажоритарну. Словом, розуміючи, що виграти вибори регіоналам буде неможливо, вони вдаються до кардинальних методів: внесення змін до Конституції, обрання своїх людей до парламенту, а там – Президента.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>