Звільнення Тимошенко: міф чи реальність?

За словами одного з адвокатів Тимошенко Олександра Плахотнюка, Президент Віктор Янукович може помилувати його підзахисну так само, як Луценка. Однак нещодавно, перебуваючи у Миколаєві, Глава держави заявив, що не може цього зробити, допоки не розглянуті всі судові справи.

Проте, експерти зазначають, аби отримати помилування, засуджений повинен відсидіти половину терміну. Тимошенко «відсиділа» 1 рік і 8 місяців. Але згідно з указом Президента «Про порядок здійснення помилування», за наявності обставин, які вимагають «особливо гуманного ставлення», на волю можуть вийти і ті, хто пробув у в’язниці відносно недовго. Готується оприлюднення звіту про роботу в Україні моніторингової місії Європейського парламенту екс-президентом Європарламенту Петом Коксом і колишнім президентом Польщі Олександром Кваснєвським. За інформацією депутата, члена постійної делегації України в ПАРЄ Володимира Ар’єва, не виключено, що у звіті керівництву України буде запропоновано дозволити Тимошенко пройти курс лікування в Німеччині, а саме – у клініці Charite. Варіант, коли Юлія Володимирівна виїхала б з України, Януковича влаштовує. Як кажуть, і вовки ситі, і вівці цілі. Якщо Євросоюз не домовиться з українською владою, Тимошенко дійсно може стати перед вибором: або повертатися у Качанівську колонію для відбуття терміну, або просити політичного притулку в ЄС. Останній варіант збереже їй свободу і здоров’я, але позбавить можливості впливати на політичні процеси всередині країни.

Інші експерти не виключають ще один сценарій звільнення Тимошенко: дочекатися рішення Європейського суду з прав людини. Адвокат Сергій Власенко впевнений, що з урахуванням того, як проходив процес, довести правоту Тимошенко у Європейському суді буде нескладно. Однак проблема в тому, що на розгляд одного позову там йде в середньому два-три роки.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>