Економіка

Резерви НБУ знецінились на 213 мільйонів доларів

 

За минулий рік Нацбанк збільшив об'єми золота в міжнародних резервах на 7,44 тонни. Проте вартість золотого запасу Національного банку, що становить 36,1 тонни, знизилася на $213 млн через квітневого падіння цін на цей метал, пише "Дєло" (http://delo.ua/finance/rezervy-nbu-obescenilis-na-213-mln-iz-za-padenija-cen-na-zoloto-202675/).

Україна потрапила під обвал цін на золото якраз у той момент, коли її золоті активи досягли максимуму з початку 2000-х. За минулий рік Нацбанк збільшив об'єми золота в міжнародних резервах на 7,44 тонни. Його доля виросла з 4,3% до 7,7%.

Світові центробанки по-різному відреагували на обвал цін на золото. Так, глава центробанку Шрі-Ланки заявив, що зниження цін дає державам можливість збільшувати свої золоті резерви. В той же час є ризик, що нинішній обвал може означати початок довгострокового тренду, при якому інвестування в золото буде збитковим. Існує і третій варіант - нічого не робити.

Як поведеться український регулятор, поки невідомо. На початку року він заявляв про намір продовжити збільшувати резерви за рахунок купівлі золота на внутрішньому ринку. У будь-якому випадку експерти радять Нацбанку не панікувати і не позбавлятися від здешевілого активу. "Доля золота в ЗРВ України не така велика, щоб думати про їх продаж", - стверджує керівник аналітичного відділу "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.

Нагадаємо, 15 квітня 2013-го вартість золота на світовому ринку впала нижче $1400 уперше з березня 2011 року.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>