Майже сто сортів груш на… одному стовбурі

Прищепив садовод-аматор Петро ВичавкаУ Ленківцях Шепетівського району ні такого саду, ні такого виноградника, як у Петра Вичавки, більше нема ні в кого. В нього росте близько чотирьохсот плодових дерев, і чи не на кожному прищеплено по кілька сортів. На сливі, наприклад, 55, на гібридній аличі – 18. Та рекордом, гідним подиву, є у тому диво-саду груша, на якій завдяки золотим рукам експериментатора родить аж 92 сорти плодів.

У винограднику також більше сотні сортів. Якогось року зібрав з нього півтонни винограду. Одне гроно «Аркадії» заважило понад чотири кілограми. А взагалі, що тільки не вирощує Петро Вичавка! Тут тобі і персики, і суниці, і малина екзотичних сортів, на кшталт Брусіанської, котра родить двічі на рік, чи «Лачки», кущі якої досягають чотириметрової висоти, і помідорові дерева… Томати теж незвичайні: апельсинові, рожеві, жовті, в смужку, довгі, схожі на баклажани…

– Дуже стійкий до негод, – розповідає господар 80 соток, на яких виростив усе це фруктово-овочеве багатство, – сорт «Італійська сливка», а «Рожева ракета» родить плоди вагою до півкілограма. А з так званого «Смарагдового дерева», де на восьми стеблах плодів більше, ніж яблук на рясній яблуні, їх можна їсти майже весь сезон, а перед самими морозами стебла, на яких ще залишилися плоди, вириваю з корінням, ховаю у підвал й до самісінького Нового року смакую свіжими помідорами.

– То це Ви все самі, своїми руками вирощуєте?

– Допомагають дружина та доньки. Розраховуємо лише на власні сили. Не доводиться сподіватися і на компенсацію від держави за збитки через несприятливі погодні умови, бо ніхто не хоче страхувати врожай. Але то не головне. Якби розв’язати людям руки, щоб кожен міг займатися улюбленою справою, то багатшої держави, ніж Україна, не було б. Земля – це золото, потрібно лише не лінуватися підняти його з неї.

Словом, цей чоловік не має вихідних від ранньої весни і до пізньої осені. Адже щоб такий сад плодоносив та приносив користь і прибуток господареві, мало агрономічних знань, щоденної праці та уваги, яку доводиться віддавати кожному деревцю, потрібно вкладати ще й душу! Лише таке поєднання трьох золотих правил успіху приносить бажаний результат.

Микола ШМИГІН,

Хмельницька область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>