Затяжна зима…

Чи вплинула вона на посівну?

Селяни ще взимку з оптимізмом казали: «До Пасхи обсіємося-обсадимося…» Але повідай Богу про свої плани – і насмішиш. Тож з приходом весни сподівання затятих господарів ставали все сумнішими. Коли ж вони вийдуть у поле?

Як сказав Олександр Ромашковець, начальник відділу рослинництва і технічної політики департаменту агропромислового розвитку Волинської області, зима й справді загостювалася:

– Бо минулого року станом на 2 квітня на площі понад 174 тисячі гектарів вже були підживлені озимі та ріпак, ярими культурами було засіяно 81 відсоток площ, цукровими буряками – 20 відсотків. Цього ж року на початку квітня техніка ще в поле не виходила. Бо температура третьої декади березня була на сім градусів нижчою за норму і найнижчою за роки спостережень гідрометцентру, – зауважив Олександр Степанович. – Для посівної не потрібне різке підвищення температури повітря, адже тоді буде підтоплення озимини (по всіх категоріях господарств посіяно понад 16 тисяч гектарів, що більше, ніж під врожай 2012 року). Крім того, маємо на площі понад 25 тисяч гектарів ще й озимий ріпак. Поки що всі посіви збережені, за зиму не підмерзли. Найоптимальніша середньодобова температура при розтаванні снігу – 3-8 градусів тепла. Однак на такій ми вже території живемо, що у нас підтоплення бувають. Специфіка бідних поліських грунтів у тому, що волога по них швидко рухається: земля миттєво набирається водою і дуже швидко пересихає. Тож як тільки зійде сніг, враховуючи де і якої якості грунт, температурний режим, треба сіяти. Термін посіву ранніх ярих зернових – до 20 квітня, а був час, що обсіювалися і до 7 квітня. Тобто цього року буде напруга, доведеться працювати цілодобово, у дві зміни. Але це не трагедія, як вважають.

– Дехто вже сумнівається, чи сіяти ярі культури…

– Сумніви потрібно відкидати. Врожай достигне цього року, можливо, на тиждень пізніше. Та він залежатиме не тільки від кількості днів вирощування, але й від того, як ми його доглянемо, удобримо, скільки буде вологи і сонячної енергії саме у той момент, коли формується рослина. Сіяти треба швидко. Ніхто не знає, яке буде літо, скільки дощів випаде, тож сьогодні треба налаштуватися насамперед на якість робіт і, звичайно, короткі терміни. Бо після посівної потрібно вчасно підживити озимину згідно з технологіями вирощування, захистити рослини від хвороб, шкідників. Думаю, що до кінця квітня обсіються всі, бо земля навесні дуже швидко нагрівається. А щодо картоплі, то її варто завчасу прогріти, а не закопувати в землю непророщеною, охолодженою, та ще й потім нарікати, що цілісінький місяць немає сходів.

– До речі, щодо картоплі, то її площі на Волині збільшаться?

– За прогнозами, десь на 3-4 відсотки буде посаджено менше, ніж минулого року. Її вирощує в основному населення, а це малоконтрольоване та неврегульоване виробництво. Ринок цієї продукцією перенасичений. Ми виробляємо в чотири рази більше, ніж споживаємо. Зате зернових значно збільшиться. До речі, їхня посівна площа зростає кожного року. Облогуючих родючих земель в області вже практично немає – вони всі задіяні у виробництві. А це свідчить, що землю починають цінувати.

Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>