Пляшка горілки в Україні повинна коштувати 100 гривень

Глава Комітету економістів України Андрій Новак прогнозує, що тільки за перший рік після підвищення акцизів на алкоголь і тютюн державний бюджет може додатково отримати 2,5-3 млрд гривень.

"Сьогодні в Україні алкоголь і тютюнові вироби є надмірно дешевими не те, що в порівнянні із західними країнами, але і сусідами. За даними соціологів опитувань, наші старшокласники хоч би раз на тиждень вживають алкоголь, якщо говорити про студентів, то там і три рази в тиждень. Сигарети ж для багатьох - норма життя. Усе це із-за доступності", - стверджує експерт у коментарі Багнет, додаючи, що для оздоровлення нації півлітрова пляшка горілки повинна коштувати не менше 100 гривен.

У зв'язку з цим, за його словами, найбільш ефективний метод боротьби з цими явищами - підвищення акцизів.

Новак відмічає, що підвищення акцизів з 2014 року - планове, тому виробники можуть несуттєво підняти ціни на алкоголь і тютюн.

"З іншого боку, підвищенням акцизів ми уб'ємо другого зайця - наповнимо бюджет. За моїми підрахунками, завдяки цьому кроку державний бюджет може додатково отримати 2,5-3 млрд гривень", - стверджує експерт.

Нагадаємо, що у рамках щорічної індексації, передбаченої Податковим кодексом, Мінфін розробив законопроект, згідно з яким з 1 січня 2014 року ставка акцизного податку на спирт і алкогольні напої виросте в середньому на 4,7%.

Голова правління ОО "Життя", керівник проекту "Україна без тютюнового диму" Андрій Скипальский констатує, що після реалізації урядових заходів рівень паління може зменшитися на 5-7%%.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>