Соборування – зцілення від душевних і тілесних недуг

Чомусь чимало вірян вважають, що це таїнство проводять над людьми перед смертю. Однак вони помиляються. Єлеосвячення (соборування) – таїнство, у якому при помазанні хворого освяченим єлеєм (олією) закликається благодать Божа для зцілення його від тілесних і душевних недуг.

Про те, що воно справді має велику силу у подоланні хвороб, є чимало свідчень. Про значення соборування, яке бере початок від апостольських часів, говорить сам апостол Яків у своєму соборному посланні: «Чи хворіє хто з Вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться. Намастивши його оливою в Господнє Ім’я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться».

Як стверджують святі отці, якщо людина приступає до єлеопомазання з вірою і покаянням, їй від Бога подається не тільки зцілення або полегшення у тілесній хворобі, але й очищення від прокази гріхів забутих, неусвідомлених людиною, нерозкаяних. Тобто очищення від того непомітного гріховного «бруду», який з часом накопичується в душі у кожного з нас.

Святі отці Феофан Затворник і преподобний Амвросій Оптинський радили кожному християнинові обов’язково соборуватися хоча б один раз в рік. А святий праведний Іоан Кронштадтський сказав про це таїнство так: «О! Яке багатство благодаті! Які молитви! Це просто екстракт Євангелія!». Благодатну дію таїнства єлеопомазання на душу і тіло може відчути на собі кожен, тому не варто відмовляти собі в отриманні цього дару Божого. Кожен з нас, попередньо висповідавшись та причастившись, з усвідомленням своєї гріховності має можливість приступити до таїнства соборування, яке проводиться в усіх храмах під час Великого посту.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>