Вступають у дію зміни до правил дорожнього руху

А незабаром слід очікувати й підвищення

З 15 квітня українським водіям доведеться звикати до змін у Павилах дорожнього руху. Прокоментувати новації ми попросили начальника Луцького відділу ДАІ майора міліції Віктора Главічку.

За словами Віктора Йосиповича, зміни покликані підігнати національні стандарти регулювання відносин на дорогах до міжнародних і, звичайно, підвищити безпеку дорожнього руху.

Зокрема, у Правила вперше введено поняття "газон". Це особливо актуально для міст. Відтепер заїзд на ділянки з трав'яним покриттям каратиметься за пунктом про порушення правил зупинки і стоянки - штраф 255-340 гривень.

Уже з 15 квітня водії усіх транспортних засобів зіштовхнуться зі ще однією новацією. Їздити у населених пунктах можна буде лише з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом. Такий режим руху передбачено на період з 1 жовтня по 1 травня.

Віктор Главічка каже, що ДАІ не ставить собі за мету одразу виписати якомога більше штрафів. Тож у перший місяць дії нововведень водіїв привчатимуть до них, проводячи роз'яснювальну роботу.

Разом із новими правилами вводиться і нова розмітка - синього та оранжевого кольорів. Перша позначатиме місця паркування на проїжджій частині, а друга - тимчасова. З'являться на українських дорогах і нові знаки, переважно інформативного характеру.

Нерідко на наших дорогах розмітка суперечить вимогам дорожніх знаків. Щоб усунути ці протиріччя, укладачі нової редакції Правил визначили, що знаки відтепер матимуть перевагу над розміткою.

Ну, і ще одне вважливе нововведення - встановлено новий термін дії водійського посвідчення. Права категорій А і В, видані з моменту вступу у дію нового законодавства, будуть дійсними 20 років, посвідчення усіх інших категорій - 10. Після закінчення відповідного терміну вони підлягатимуть заміні. Тих, хто отримав водійське посвідчення раніше, ці зміни не зачеплять.

Активніше запрацюють пересувні автолабораторії. Наразі вони більше стежать за транспортом, який має проходити обов'язковий технічний огляд (маршрутки, вантажівки і т. д.). Але інспектори звертатимуть увагу й на приватний транспорт, якщо за зовнішніми ознаками його справність викликає сумніви.

Немає у новій редакції Правил дорожнього руху анонсованих раніше додаткових норм. Зокрема, водіїв так і не зобов'язали змінювати гуму на своїх автомобілях відповідно до сезону, поки не знадобляться водіям і світловідбиваючі жилети під час їзди за межами населених пунктів у темний час доби.

Як каже Віктор Главічка, це лише один з етапів реформування правовідносин на дорогах. Найближчим часом можна очікувати на чергові новації, які уже перебувають на різних стадіях підготовки у владних кабінетах.

Зокрема, найближчим часом мають вступити у дію зміни до Адмінкодексу щодо посилення відповідальності та збільшення штрафів за порушення Правил дорожнього руху.

- Візьмемо для прикладу покарання за перевищення швидкості у населених пунктах. Раніше водія можна було притягнути до відповідальності, якщо він перевищив обмеження на 20 і більше кілометрів на годину. Відтепер буде діяти градація. За перевищення швидкості на 10 кілометрів штраф становитиме 255-340 гривень, за перевищення на 50 кілометрів - 580-750 гривень. Більше того, якщо водій систематично порушуватиме швидкісні режими, його можна буде позбавити права керування транспортними засобами, - каже Віктор Главічка.

Також є проект щодо оформлення штрафів в автоматичному режимі за матеріалами фото- і відеофіксації. Для цього будуть використані стаціонарні комплекси відеоспостереження. Комп'ютер автоматично оброблятиме інформацію про власника транспортного засобу, і йому надішлють повідомлення про порушення Правил дорожнього руху та накладення штрафних санкцій. Якщо власник авто протягом 10 діб надасть інформацію про те, що не він був за кермом, а якась інша особа, - покарання понесе ця особа.

Зросте й відповідальність за скоєння ДТП. Нині винуватець аварії сплачує 340 гривень. Планують ввести додатковий пункт - вчинення ДТП із потерпілими. Якщо зміни затвердять, штраф стартуватиме від 2550 гривень з позбавленням права керування на 1-2 роки.

"Чорні" часи настануть для тих, хто ризикує сідати за кермо без посвідчення водія. Штрафні санкції мають збільшитися суттєво. Таке правопорушення "коштуватиме" від 1700 до 4250 гривень (нині штраф становить 425 гривень).

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>