В Україні на 6-7 гривень може подорожчати бензин

Інфраструктурне міністерство знову лобіює підвищення акцизів на паливо. У міністерстві вважають, що для поліпшення якості українських доріг, показники акцизів необхідно підвищити до мінімального європейського рівня, пише Кореспондент.

Акциз має зрости зі 198 євро за тонну бензину приблизно до 466 євро.

За даними голови відомства Володимира Козака, якщо в Україні ставка акцизу за тонну бензину становить 198 євро (для дизельного палива - 46-98 євро), то в ЄС в середньому - 466 євро за тонну (і 375 євро за тонну дизпалива).

Імовірне підвищення пояснюють тим, що необхідно збільшити потік коштів в дорожній фонд для спорудження та ремонту автодоріг, основна дохідна частина якого утворюється саме завдяки акцизному збору і ввізному миту з товарів, транспортних засобів, шин і нафтопродуктів, що ввозяться на територію України. За словами Козака, у відомстві планують таким чином поліпшити якість доріг.

Акциз на нафтопродукти ввели в 2011 році, а раніше діяв транспортний збір з кожного власника автомобіля. У березні прем'єр-міністр Микола Азаров говорив, що кожен господар машини сплачує в рік 992 грн акцизного податку, за які можна провести ямковий ремонт близько 5 кв. м дороги, капремонт приблизно 1,5 кв. м, або ж побудувати приблизно 2,5 см дороги першої категорії.

Проти подібного збільшення виступає Міненерго, як говорить один із чиновників відомства, де офіційно не коментують плани Мінінфраструктури. "Ми пропонуємо принципово інший механізм - введення плаваючого акцизу. В певні місяці, коли необхідно поліпшувати стан доріг, ми будемо збільшувати ставку", - розповів співрозмовник.

У неофіційних бесідах гравці ринку зазначають, що побоюються зростання акцизів і вважають, що така загроза цілком імовірна, якщо "надійде команда зверху вирішити проблему бюджетної дірки". Аналітик консалтингової компанії Upeco Олександр Сіренко наголошує, що зараз роздрібні ціни на бензин і так максимальні: частина компаній - приблизно 20% ринку продає Аі-95 по 11,45 грн/л. У Лукойлі вважають, що підвищення акцизу в три рази спровокує подорожчання палива на 6-7 грн. "Це знизить попит на бензин і скоротить обсяги продажів", - упевнені в компанії.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>