Кому була потрібна смерть Березовського?

Смерть опального 67-річного російського олігарха Бориса Березовського викликала неабиякий резонанс. Якщо на початках говорили про самовбивство, то тепер очевидно, що колишньому мільярдеру-політику вік вкоротили.

Британська поліція, назвавши смерть Березовського «незрозумілою», забрала тіло покійника і відправила на розтин, після чого з’явилася інформація про повішання. Тіло було знайдено у ванній на підлозі із зламаним ребром. Друзі олігарха переконані, що сам Борис Абрамович не міг покінчити із життям. Проте суспільство намагаються переконати в тому, що Березовський перебував у важкій депресії і, мовляв, заявив російському журналісту журналу «Форбс» Іллі Жегульову, що втратив смисл життя і дуже хоче повернутися в Росію. Навіть позаздрив Ходорковському, який сидить там у тюрмі… Більше того, прес-секретар Путіна заявив, що Березовський ще й написав листа російському президенту, просячи у нього прощення і дозволу повернутися у Росію. Повірити у це, чесно кажучи, дуже важко.

Сумнівним видається й останнє інтерв’ю російському оглядачу журналу «Форбс», яке проводилося «не під запис». Ілля Жегульов пообіцяв Березовському його не публікувати. Знову-таки повірити у те, що Березовський давав усне інтерв’ю, так само важко, адже відомо, що він жодну свою заяву чи виступ не проводив без відео- чи аудіозаписів. Так само цікаво, що, за словами цього оглядача, інтерв’ю було зроблено за декілька годин до смерті Березовського. Своє рішення його опублікувати він пояснив тим, що обіцяв живому Березовському цього не робити, а коли той мертвий, обіцянку можна й порушити. Усі ці «листи» та «інтерв’ю» незадовго до смерті олігарха видаються, м’яко кажучи, дивними.

Нагадаємо, що Березовський закінчив Московський лісотехнічний інститут і механіко-математичний факультет МДУ, автор більше ста наукових робіт. У 1990-х був власником багатьох потужних концернів, брав активну участь в політичному житті Росії, працюючи на відповідальних державних посадах, депутат Держдуми. Його називали ще «сірим кардиналом російської політики».

У кінці 2000 року відмовився від мандату і в 2001-му емігрував у Великобританію. У Росії звинувачується у ряді кримінальних справ від «незаконного підприємництва» до «намагання насильницького захоплення влади». В 2008 році його статки оцінювали у 1,3 млрд доларів. В серпні 2012 року він програв справу проти Романа Абрамовича. Чимало мільярдеру довелося витратитися на жінок, з якими не складалися стосунки. Березовський виклав немало мільйонів і на «Помаранчеву революцію»». Але навіть при важкій фінансовій ситуації повірити у те, що він просив 5 тисяч доларів на квиток – важко. Здається, що ця смерть на довгий час залишиться таємничою, як і смерть багатьох відомих політиків. Зрозуміло, його «прибрали» ті, кому він дуже заважав.

Борис Березовський

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>