Віктор Янукович серед найоплачуваніших письменників у світі

В понеділок увечері офіційний сайт глави держави опублікував декларацію Віктора Януковича про майно, доходи і фінансові зобов'язання за 2012 рік. Заробітна плата глави держави склала 774,9 тис. грн і виросла на 17 тис. грн порівняно з 2011 роком. Підвищилася і пенсія його дружини Людмили Януковича - 19,2 тис. грн проти 15,9 тис. грн роком раніше, пише Комерсант-Україна.

Головною несподіванкою став гонорар в 15,5 млн грн, нібито отриманий главою держави за публікацію його книжок у видавництві "Новий світ". Рік тому він вже отримав 16,5 млн грн за ці ж книги. Тоді він завірив, що витратить все на добродійність, але обіцянку стримав лише частково. Такий доход виводить главу держави в число найбільш оплачуваних письменників світу. Втім, українські автори вже висловлювали думку, що цей гонорар є завуальованою формою "відкату".

Щорічне отримання Віктором Януковичем гонорару у розмірі $2 млн виводить його на один рівень з авторами світового рівня. Згідно з рейтингом американського журналу Forbes, в 2012 році доход в $20 млн гарантував місце в Top-10 письменників. При цьому велику частку доходів лідери рейтингу отримують від екранізації і продажу електронних книг, тоді як авторські відрахування за друкарську продукцію неухильно знижуються. Письменникові Януковичу ж вдалося добитися успіху в найменш прибутковому "книжковому" сегменті.

Представники українського видавничого ринку, втім, не раз заявляли, що скептично відносяться до інформації про багатомільйонні гонорари президента. Видавці Дмитро і Віталій Капранови підрахували, що друкарня, щоб накопити такий гонорар для автора, повинна була продати в рік по 500 тис. екземплярів кожної з 4 книг президента при їх роздрібній вартості 80-100 грн. Між тим відсутність книг у продажу ставить під сумнів такі високі їх наклади.

Рік тому, коли главу держави критикували за підозріло високий гонорар, він пообіцяв негайно направити отримані кошти на добродійність.

Як з'ясувалося, свою обіцянку президент виконав лише частково, витративши на добродійність 7,4 млн грн з отриманих 32 млн грн авторської винагороди. 23,8 млн президент акумулював у вигляді банківського депозиту, який приніс йому додаткові кошти : в графі "відсотки, дивіденди" декларації глави держави вказаний доход у розмірі 4 млн грн

З повідомлення президентської прес-служби стало відомо також, що президент сплатив з власних засобів частину коштів на оренду літака для перельоту в Грецію, де він відвідав гору Афон. Крім того, минулого року глава держави купив своїй дружині автомобіль Тоуоtа Sienna 2011 року випуску за 370 тис. грн.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>