Хочеш провести світло у хату – плати. І немало

"Вісник+К" уже повідомляв про вступ у дію методики розрахунку плати за приєднання до електромереж, яка була затверджена постановою Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики. Тепер оплата усіх необхідних робіт по підключенню споживача до електропроводів здійснюватиметься з кишені самого споживача, а не з тарифу на передачу електроенергії для обленерго, розмір якого встановлює НКРЕ. Бланки відповідних розрахунків з детальними поясненнями містяться на офіційному сайті регулятора. Однак самому розібратися у всіх тонкощах надзвичайно важко, тож ми звернулися за поясненнями до фахівця.

Як розповів Володимир Перчук, директор з технічних питань ПАТ "Волиньобленерго", нововведення вступило у дію з 20 березня. За словами Володимира Петровича, раніше приєднання до електромереж було відносно безкоштовним. Існувала практика, коли один споживач ніс витрати, інші - ні. Тепер за послугу сплачуватимуть усі без винятку. Щодо процедури подання заявки на підключення до мережі, то вона практично не змінилася. Додався лише один документ - викопіювання з топографо-геодезичного плану із зображенням ділянки чи об'єкта, який планується приєднувати, а також найближчої точки електромережі. При розрахунку плати при стандартному підключенні (відстань не більше 300 метрів) використовуються базові ставки залежно від побажань клієнта. Найпростіше однофазове підключення - 950 гривень за 1 кВт без ПДВ та інших податків. Двофазове з урахуванням усіх платежів обійдеться до 2000 тисяч гривень за кіловат. Для звичайного будиночка площею 100-150 квадратних метрів необхідна потужність 10-15 кіловатів. Якщо ще проектується електричне опалення, знадобиться 30-40 кВт. Не важко порахувати, що за підключення до мережі скромного при сучасних апетитах будинку доведеться викласти приблизно 2-2,5 тисячі доларів.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>