Біля Ковеля хочуть збудувати сміттєпереробний завод

Ковель отримав пропозицію від інвестиційної компанії «Марконі» щодо будівництва сміттєпереробного заводу. Представник ізраїльської компанії «Arrow Ecology» в Україні та країнах СНД Юрій Михальчук та київського ТОВ «Інвестиційна компанія «Марконі» Сергій Лямін на 36-й сесії міської ради представили депутатам відеопрезентацію компанії та уже діючих подібних заводів на території інших держав (Ізраїль, Австралія), а також проектів, реалізація яких ще триває (Італія, США). На Україні таких заводів поки немає і компанія шукає місто, яке прийме пропозицію інвесторів, повідомляє офіційний сайт Ковельської міської ради.

Як запевняють представники компанії, з моменту початку проектних та будівельних робіт до їх завершення має пройти 18 місяців. Сміттєпереробний завод буде модульним і займе територію близько трьох гектарів. За санітарними нормами України площа від заводу до житлового помешкання повинна бути не менше 500 метрів. На заводі відбуватиметься сортування (за допомогою води та повітря), переробка органічних відходів, сортування неорганічних відходів та спалювання газу, який виділятиметься під час процесу переробки відходів. Цей газ може бути використаний ПТМ «Ковельтепло» для опалення помешкань ковельчан. Представники інвесторів переконують, що діяльність заводу не завдасть екологічної шкоди довкіллю. Навпаки, пропонують використовувати тепло, яке виділятиметься, для вирощування троянд у теплицях. Одним із наступних етапів (якщо завод все ж побудують) планують провести рекультивацію існуючого полігону. Завод розрахований на 40 робочих місць. Загальна вартість проекту становить 15-20 мільйонів євро. Плата за вивіз сміття для населення не зросте, так запевняють представники інвестиційної компанії. Нині щомісяця з міста на полігон твердих побутових відходів вивозиться майже 100 тисяч кубічних метрів побутового сміття. Цього замало, аби завод працював рентабельно, адже потужність даного підприємства становить 150 тонн на добу. Тому послугами заводу зможуть користуватися не лише мешканці Ковеля, а й усієї області. На Волині зараз існує 25 полігонів ТПВ, площа яких перевищує 82 гектари і вони перевантажені. А ще на Волині є близько тисячі стихійних сміттєзвалищ, які створюють досить значну загрозу довкіллю. Враховуючи актуальність питання як для Ковеля, так і для усієї Волині, депутати погодились розглянути пропозицію, створивши відповідну робочу групу. Питання щодо будівництва сміттєпереробного заводу в обов’язковому порядку буде винесене на громадське обговорення, як цього вимагає чинне законодавство.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>