Карта СРСР – з діамантів та рубінів

 У 1937 році мозаїчну карту СРСР створили сімсот людей всього за шість місяців. Цей дивовижний витвір, який має розміри 5,9 на 4,5 м, площею 26,6 м кв., важить 3,5 тонни. Створенням гігантського мозаїчного панно, яке відображало б усі здобутки соціалізму, вирішили відзначити двадцяту річницю Жовтня.

Мозаїка – це точна копія фізико-географічної карти Союзу. Всі, хто бачив це панно, одноголосно запевняють: шматочки самоцвітів вражають уяву неперевершеною грою кольорів! Приміром, для зображення морів та річок використали лазурит, сніжні вершини Кавказу і Тянь-Шаню «намалювали» з опалу, Північну морську дорогу від Мурманська до Владивостока – з аквамаринів у срібній оправі, полярні станції – зі срібних зірок з топазами в центрі, червоний прапор на Північному полюсі – зі штучних рубінів. Назви столиць республік зробили з натуральних смарагдів, Москву позначили 50-міліметровою рубіновою зіркою у позолоченій срібній оправі, серп і молот в центрі зірки прикрасили 17 діамантами. Лінії паралелей та меридіанів, залізниці, всі географічні назви зроблені з платинованого срібла, кордони – з родоніту та яшми, промислові об’єкти, родовища – з гірського кришталю, аметистів, смарагдів, рубінів. Що цікаво, індустріалізацію Союзу в ті роки здійснювали ув’язнені, тож на карту нанесли фактично всі концентраційні табори.

1937 року на всесвітній виставці в Парижі карта отримала гран-прі, а через два роки в Нью-Йорку – золоту медаль і схвальні відгуки у пресі. З 1946 і до 1982 року мозаїчна карта СРСР була представлена в Ермітажі (де зберігалась під час війни, достеменно невідомо). Згодом передана в Центральний науково-дослідний геологорозвідувальний музей у Санкт-Петербурзі. Тепер коштовну карту реставрують майстри у Царському Селі.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>