Чи варто намагатися змінити чоловіка?

Кожній жінці від природи призначено виховувати, пестити. Тому ми спочатку «виховуємо» ляльок, потім – повчаємо однокласників і подруг, а вийшовши заміж – чоловіка. І хоч робимо ми це з найкращих побажань, результат, на жаль, іноді може бути сумним – ускладнення стосунків і навіть розлучення. Чому так відбувається і як цього уникнути?

Ви зобов’язані зробити його кращим?

Можливо, ви вже робили не одну спробу позбавити чоловіка від недоліків чи негативних звичок, які вам не подобаються. І зустрічали при цьому його активний опір, що природно і неминуче.

Зупиніться на хвилинку і подумайте: заради чого ви намагаєтесь це зробити і чи варто воно того, щоб щодня влаштовувати стресові ситуації і для нього, і для себе? Вам здається, що якщо ваш чоловік змінить свої звички чи поведінку, ви станете від цього щасливішою? А можливо, ви думаєте, що, виходячи заміж, ви взяли на себе зобов’язання зробити чоловіка кращим, ніж він є, і тепер всі сили витрачаєте на це? Але ж на це можна покласти все життя, так і не досягнувши бажаних результатів, зате отримати масу проблем у вигляді скандалів, зрад і розлучення.

«Чому?! – дивуються жінки. – Адже я заради нього старалась!»

А чи так це насправді? Чи запитали ви про це самого чоловіка, присвоївши собі право вирішувати, що для нього краще? Сімейні психологи констатують, що найчастіше жінки, намагаючись змінити характер чоловіка, керуються власними інтересами, хоч і не завжди усвідомлюють це.

Почніть із себе

Якщо ж ви рішуче налаштовані змінити щось в характері чи поведінці чоловіка, для початку задайте собі кілька запитань і постарайтесь чесно відповісти на них:

1. Чи буду я дійсно щаслива, якщо цей недолік чоловіка зникне?

2. Наскільки сильно це впливає на моє ставлення до нього?

3. Чи був цей недолік у чоловіка до зустрічі зі мною, чи він проявився вже після шлюбу?

4. Причина мого невдоволення насправді саме в цьому його недоліку чи набагато глибше?

Це допоможе вам відповісти на основне запитання: в чому криється причина вашого невдоволення?

Можливо, вам просто не вистачає уваги чоловіка через його звички ходити з друзями в лазню чи в гараж по вихідних. Задумайтеся, чому йому з ними цікавіше? Чому він не хоче приймати ваших подруг і друзів? Можливо, ви з ними більш ласкавіші й уважніші, ніж з ним? Чоловік не хоче забивати цвяхи і вкручувати лампочки, можливо, не тому, що не вміє. Пригадайте: може, ви часто порівнюєте його з батьком, сусідом, і не в кращий для чоловіка бік, або забуваєте подякувати йому за допомогу.

Якщо ви будете чесні з собою, то зрозумієте, що почати переміни треба з себе. Недарма кажуть, що справжні чоловіки живуть поруч зі справжніми жінками.

Що робити?

Зрозумійте, що спілкування всередині сім’ї потрібно будувати на співробітництві. Кожна людина – не шматок пластиліну, з якого можна зліпити все, що хочеш. Ви вже обрали цього чоловіка, тому сприймайте його таким, яким він є, або шукайте розумні компроміси.

Якщо виникла проблемна ситуація, порадьте чоловіку правильне, на ваш погляд, рішення або тактику поведінки, але не наполягайте на цьому. І навіть якщо ви вважаєте, що чоловік неправий, не сваріться і тим більше не доводьте справу до образ.

Намагайтеся більше говорити про свої почуття, у спокійній формі пояснити партнеру, що вас не влаштовує. Важливо, щоб чоловік зрозумів: ви не змушуєте його вирішувати проблему або змінювати себе – ви хочете справитися з дискомфортом разом. Погодьтеся, приємного мало, коли людині кажуть: «Ти повинен…» Замість цього попросіть чоловіка прислухатися до ваших слів і зрозуміти вас. Пам’ятайте: ви – сім’я. Проблеми тепер у вас спільні, але долати їх разом набагато простіше!

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>