Чи отримають пенсії заробітчани?

«Моя мама з 2004 року на заробітках у Чехії. В Україні до того відпрацювала майже 25 років. Хоче повертатися доживати віку додому, але хвилюється, чи матиме хоч якусь пенсію?»

Людмила, м. Ковель Волинської області

Так, матиме. Питання призначення пенсії громадянам України, які працювали за кордоном, врегульовано положеннями спеціальної угоди, яка укладається між двома країнами. Такі угоди, окрім Чехії, Україна підписала ще й з країнами Прибалтики (Литва, Естонія, Латвія), Словаччиною, Болгарією, Іспанією. Договори укладаються за пропорційним принципом фінансування пенсій, тобто за період, коли людина пропрацювала в Україні, пенсію виплачує українська сторона, а за стаж, набутий за кордоном, – країна, де людина працювала. На «імпортну» пенсію можете претендувати тільки тоді, коли досягнете пенсійного віку тієї країни. Також існують міжнародні угоди за територіальним принципом. Тобто стаж, який людина отримала після 1991 року в Росії чи іншій країні СНД, зараховується до української пенсії.

Якщо людина заробила в Україні лише п’ять чи десять років стажу, а решту провела на заробітках в країнах, з якими у нас немає міжнародної угоди, то пенсії вона, на жаль, не матиме. Нарахують тільки за стаж на батьківщині. Наша країна досі не має договорів з Італією, Ізраїлем, Німеччиною. З Португалією уклали, але не ратифікували, тому вона недійсна. З Польщею існує лише спеціальна угода про переведення пенсій і лише тих громадян, які переїхали з України в Польщу чи з Польщі в Україну до 31 грудня 1991 року.

Тим дітям, які живуть, скажімо, в США, Канаді чи Італії, але хочуть забрати батьків-пенсіонерів до себе, доведеться утримувати їх за свій кошт. Україна виплатить пенсію на шість місяців вперед – і призупинить виплати.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>