Чому не можна відзначати сорок років?

Кожному з нас доводилося чути про те, що день, коли виповниться сорок літ, відзначати не варто. Краще взагалі цього дня «зникнути» з поля зору рідних та друзів. Особливо мають боятися такого ювілею чоловіки. А чому? Дослідник народної творчості з Житомира Анатолій Гольчук вважає, що в основі цього народного забобону лежить уявлення про зв’язок числівника «сорок» зі смертю.

Імовірно, це пов’язано з тим, що ще в Київській Русі було прийнято «перевіряти» померлих на нетлінність, і в XVII столітті термін, за яким визначалася нетлінність мощей, був встановлений у 40 днів. Тому число «сорок» прямо пов’язувалося із похоронами. Тим більше, воно співзвучне з поминальним сороковим днем після смерті, та й взагалі, у всіх релігіях вважається фатальним.

Відповідно, той, хто святкує сорокаріччя, не проявляє належної поваги ні до померлих, ні до самої смерті, а значить, накликає на себе хвороби, невдачі, а то і загибель. Ось чому старше покоління так упереджено ставиться до цієї дати і передає свої застереження молодим.

Олександр МЕЛЬНИЧУК

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>