Не працював – матимеш соціальну допомогу

«У трудовій книзі мого чоловіка лише три роки стажу. Решту часу він забезпечував сім’ю неофіційними заробітками: їздив за кордон, працював на будівництвах Києва, Москви. Йому вже за 50, а в Пенсійному фонді сказали, що пенсії він не отримає. Невже це так? Я – інвалід і теж не маю стажу, то що нам у старості робити: лягати і вмирати з голоду чи дітям у рот заглядати?»

Галина ПЕТРУШІВ, Старовижівський район Волинської області

Дійсно, якщо в людини немає тих мінімальних 15 років стажу – у Пенсійному вже нічим не допоможуть. Натомість треба звертатися в Управління соціального захисту по, як кажуть, соціальну пенсію. Як повідомила начальник відділу соціальних допомог та житлових субсидій Головного управління праці та соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Людмила Сірбіненко, особи, які визнані інвалідами або ні дня не працювали (не мають потрібного страхового стажу для призначення пенсії за віком), можуть звернутися за призначенням державної соціальної допомоги. Однак, для таких осіб подовжується вік, після досягнення якого вони можуть претендувати на допомогу, – з 63 років. Якщо особа стала інвалідом, то їй можуть призначити пенсію з дня встановлення групи інвалідності (якщо звернулася протягом трьох місяців). Розмір допомоги не може бути менший, ніж прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня 2013 року це 894 грн.

До речі, на Волині державну соціальну допомогу отримують 1053 особи. 41 з них не має потрібного страхового стажу, решта – інваліди.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>