На чому їздять предстоятелі українських церков

Простота нового Папи Римського Франциска стала топ-темою світових і українських ЗМІ. Понтифік, нагадаємо, відмовився їхати в папамобілі по дорозі з Сикстинської капели і сіл у бічному проході в автобус з кардиналами. Коли про це запитали предстоятеля УПЦ КП Філарета, уточнивши, чи не хоче він пересісти з «Мерседеса» в маршрутку, він відповів, що не схвалює такі вчинки. «Це робота напоказ, а треба бути скромним в житті перед Богом, а не перед людьми», – сказав він. У прес-службі УПЦ КП потім уточнили, що предстоятеля не так зрозуміли, він, мовляв, мав на увазі не Франциска, а відповідав на питання про маршрутки і своє особисте авто. «Сьогодні» дізналася, на чому їздять батьки різних конфесій в Україні.

Часто Філарета можна побачити, коли він виходить з шестисотого «Мерседеса» з номерами «777». Цю машинку вартістю в 200 тисяч євро (2,1 млн грн) йому подарував, як говорять в єпархії, невідомий благодійник в 2007 році. І цей не єдиний засіб пересування патріарха. «У гаражі є ще декілька автомобілів представницького класу. Навіть вантажний і вантажопасажирський, є автобус Iveco. Усі вони обслуговують патріархію, вони усі службові. У патріарха приватного життя немає як такого. Він живе там же, де і працює, – в резиденції на вулиці Пушкінська, в Києві, в двокімнатному приміщенні: одна кімната – робочий кабінет, друга – житлова. Патріарх нікуди не їздить на відпочинок, він лише проходить медичну профілактику в санаторії під Києвом. А під час візиту у Брюссель він летів в економкласі, разом з іншими пасажирами», – розповів прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря.

У глави УПЦ МП Володимира є шестисотий «Мерседес» і «Лексус» (близько 1,5 млн грн кожен). Для них, схоже, використовується один і той же номер з буквами М і В. «Митрополитові Володимиру дарували машини, на них він і їздить, – пояснив глава прес-служби УПЦ МП Василь Анісімов. – А взагалі усі священнослужителі живуть скромно. Але якщо з'ясується, що у священика невиправдана дорога машина або так меблює будинок, то церква може призвати його до скромності, щоб не спокушати людей своєю поведінкою. Але ніхто не вимагатиме від священика відмовитися, приміром, від дорогого авто, якщо йому його подарували і машина дійсно допомагає в його місії. Головне, щоб він допомагав прихожанам, ніс слово Боже».

«Розповіді про скромність Франциска подаються як щось сенсаційне. Насправді це нормальна поведінка духовного лідера. Проблема – в суспільстві, яке живе духом споживача і так уважно стежить за тим, хто якими благами користується», - сказав «Сьогодні» керівник департаменту інформації Української грекокатолицької церкви Ігор Яців. Він говорить, що предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук користується автомобілем «Фольксваген Пасат». «Машина належить церкві, управляє нею брат-чернець», - відмітив Яців. У автосалонах таке авто продається за $30-40 тисяч (245-320 тисяч грн).

Один з двох головних рабинів України і Києва Яків дов Блайх, користується «Тойотою». Сам він не водить, у нього є водій. А ось інший головний рабин – Моше Асман – користується мікроавтобусом Chevrolet Express (у повній комплектації він коштує 800-900 тисяч грн), який йому подарував президент Всеукраїнського єврейського конгресу Вадим Рабинович. «Мені стало соромно, що він їздить на перекладному транспорті. А більше у нього немає ніякої іншої машини», - сказав нам Вадим Зиновьевич.

На «Фольксвагені» їздить і голова Духовного управління мусульман України, муфтій Шейх Ахмед Тамім. Сам він сказав нам, що це його особистий транспорт, але детальніше розповісти, що це за машина, відмовився.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>