Підключення новобудови до електромереж коштуватиме понад 2 тисячі доларів

Вступила в дію методика розрахунку плати за приєднання до електромереж, яка була затверджена постановою НКРЕ від 12 лютого цього року. Тепер оплата усіх необхідних робіт по підключенню споживача до електропроводів здійснюватиметься з кишені самого споживача, а не з тарифу на передачу електроенергії для обленерго, розмір якого встановлює НКРЕ.

"Розробники методики виходили з того, що діючі електромережі будувалися для тих існуючих споживачів, які вже є і які, по суті, ці електромережі вже сплатили. Проте чому вони повинні оплачувати зі своїх кишень підключення нових споживачів?", - сказав "Вільній пресі" представник консалтингової компанії, працюючої в енергетичній галузі.

При розрахунку плати при стандартному підключенні використовується базова ставка 950 гривень за 1 кВт без урахування ПДВ і інших податків. Якщо, приміром, власник будинку вирішить підключитися до електропостачання потужністю 5 кВт, йому доведеться викласти з кишені 6783 грн. Проте 5 кВт при сучасних стандартах електроспоживання може виявитися недостатньо. Якщо підключати до електромережі будинок на 10 кВт, доведеться заплатити більше 13,5 тис. грн, на 15 кВт - більше 20 тис. грн, тобто близько $2,5 тис.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>