У Луцьку запрацювала система GPS-навігації на громадському транспорті

Міська рада провела презентація системи диспетчеризації руху пасажирського транспорту із використанням GPS-навігації.

Міський голова Микола Романюк висловив сподівання, що відтепер мешканці Луцька будуть задоволені роботою маршрутних таксі.

Під час презентації системи мультимедійного автоматизованого комплексу (МАК) представник компанії "Візор" Іван Новацький зазначив, що вона є відкритою, тобто кожен пасажир, маючи доступ до Інтернет-ресурсу, може відслідковувати рух автобусів в режимі реального часу. Люди зможуть побачити через скільки часу маршрутне таксі буде на зупинці поблизу їхнього дому, місця роботи тощо.

Ще один працівник підприємства "Візор" Інна Артемчук більш детально розповіла про особливості роботи системи "МАК". Зокрема, поінформувала, що в цій системі передбачена кольорова візуалізація місця знаходження на карті місцевості маршрутних транспортних засобів, контрольні пункти, пройдений маршрут рухомими одиницями за період часу, визначення та відображення параметрів руху автобусів тощо. За її словами, на карті будуть відображені усі транспортні засоби, які нині перебувають на маршруті. Так, автобуси, які відстають від графіка руху, будуть позначені червоним кольором, зеленим - ті, що випереджають графік, а синім - ті, що рухаються згідно з ним.

Усі бажаючі можуть ознайомитися з рухом маршрутних таксі, зайшовши на інтернет-сторінку Луцької міської ради (у рубриці "Жителю міста" підрубриці "Транспорт") та на сайті системи "МАК" (у рубриці "МАК-online").

Для полегшення доступу до цієї інформації, у найближчий тиждень діалогове вікно системи "МАК" буде виведене на головну сторінку веб-сайту Луцької міської ради.

За словами Миколи Романюка, у найближчих планах міської влади - запровадити у маршрутках оголошення зупинок. Нині майже у 70 автобусах це вже впроваджено. Тож з 1 червня у всіх транспортних засобах, які здійснюють перевезення на маршрутах міста, мають оголошуватися зупинки. До цього часу перевізники повинні встановити необхідне для цього обладнання у своїх автобусах.

Крім того, підприємство "Візор" має обладнати зупинки громадського транспорту моніторами, на яких відображатиметься інформація про графіки руху автобусів тощо. Микола Романюк запропонував проексперментувати, обладнавши такими пристроями зупинки громадського транспорту на проспекті Волі.

Міський голова наголосив, що такої комплексної системи GPS-моніторингу, яку нині запровадили у Луцьку, немає у жодному іншому місті України. Є системи, які відображають лише певні окремі елементи.

На сьогодні у Луцьку функціонують 32 автобусні маршрути, на яких працює 262 автобуси. У час "пік" на маршрутах працює 243 автомобілі, в інший час - 195. У найближчих планах обладнання

GPS-навігацією й міських тролейбусів.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>