Цьогорічне літо буде теплим а гриби з’являться вже у травні?

А гриби з’являться вже у травні?

 

Михайло Михальчук із села Видерта Камінь-Каширського району 40 років працює у місцевій школі вчителем фізкультури та захисту Вітчизни. Всі ці роки він любить спостерігати за природою. Побачене записав у кількох зошитах. Дехто скаже: дивак. Але набуті знання неабияк допомагають йому у житті.

 

Михайло Адамович віддав школі чотири десятки літ. Зі своїми вихованцями і зараз спілкується. Каже, що 20 його учнів пройшли пекло афганської війни, один із них загинув. Учитель і донині зберігає листи він них. Зауважує, що сьогоднішні діти з кожним роком розумнішають, опановуючи новітні технології, однак здоров’ям похвалитися не можуть. Учитель помітив, що із класу, де навчається більше 20 школярів, тільки п’ять-шість не мають проблем зі здоров’ям.

Вчитель із Видерти – дуже спостережлива людина. Побачене записує. Особливо любить занотовувати зміни в природі.

– Я з 1974 року спостерігав за погодою і записував у зошити (назбирав їх кілька), – розповідає вчитель. – Інколи два-три роки підряд усе ніби копіюється в природі: і температура повітря приблизно однакова, і пори року одна одну змінюють у той же час. Багато спостережень залежать від того, яким буде період з 25 грудня до 7 січня. Це впливає і на літо. Наприклад, цьогорічне буде теплим. Різке підвищення температури почнеться з травня. Схоже, що червень буде найспекотнішим.

– Клімат змінюється?

– Теплішає. Якщо взимку поморозить, то влітку пригріє. А загалом зими не так лютують, як кілька десятиліть тому. Ще за деревами можна дізнатися, чи скоро прийде зима. Наприклад, коли на Покрову різко опаде листя, то зима не за горами. Якщо ж на це свято воно втримається на деревах, осінь нескоро відступить. Також помітив: якщо навесні раніше розпускається береза – літо буде тепле, а якщо вільха – дощове.

Є помітки у записниках Михайла Михальчука і про сонце. Наприклад, кілька років тому він передбачив, що над краєм пронесеться стихія. Ще того дня сказав учням: «Мабуть, буде ураган. Бо сонце в дивному колі перебуває…» Діти про передбачення наставника сказали батькам. Ті не повірили: «Ой, не надто слухайте воєнного... (так у селі прозивають учителя, який має звання підполковника – авт.)» Але ввечері спочатку вдарило градом, а потім добряче покрутило дерева. Справдилося…

Знають у селі Михайла Адамовича як затятого грибника. У ліс він їздить за десять кілометрів мотоциклом. Коли є гарний «улов», то й дві ходки робить.

– Буває, що о третій годині ночі я вже у… лісі. Постою під дубом, поки розвидниться, і збираю гриби. Надаю перевагу тільки білим. Інших не визнаю, особливо не люблю маслюків, бо з ними багато мороки. Люблю боровички. Цього року насушили шість кілограмів. Роздали їх дітям, друзям, решту продали. За кілограм приїжджі платили майже по 400 гривень. 75 півлітрових банок замаринував. На них також є попит. Охочі до маринованих білих грибочків платять за банку по 40 гривень, – розповідає про сільські заробітки вчитель.

– А коли ростуть гриби?

– Більшість людей вирушають до лісу, коли настає повня. Насправді гриби починають рости за три-чотири дні до повні. Оскільки гриб росте добу, то на повню він уже може і струхнявіти. У ліс люблю ходити сам, так краще сконцентрувати увагу. Кілька років тому знайомий зустрів мене спозаранку і питає: «Адамовичу, а ти утримуєш удома якесь господарство?» А я відповідаю, сміючись: «Якби тримав, то по лісі не ходив би…» Хоча на той час годував три корови, двоє коней, адже маю чотири доньки і сина. Треба було допомагати всім на ноги ставати. То тепер діти живуть окремо, і я з дружиною залишили в господарстві тільки корівчину і коника. Але по гриби я завше ходив тільки вдосвіта. Помітив: чи літо мокре, чи жарке, але вони виростають приблизно в одну і ту ж пору. Найбільш грибні місяці – серпень-вересень. А інколи і липень. Але перші з’являються вже у травні: бувало, що одного року їх знаходив 22 травня, а іншого – тридцятого. Хоч кілька білих, але обов’язково виростуть. Ще помітив, що гриб не ростиме, якщо його хтось побачить.

Часто Михайло Адамович виїжджає й на риболовлю. Наживку і приманку для риби робить із насіння соняшника і вареної перловки. Зле ставиться до браконьєрів, особливо зневажає тих, хто використовує електровудки чи сітки. Сам користується тільки звичайною вудочкою. Притому помітив: якщо риба плескає над водною поверхнею – після обіду буде дощ або сильний вітер. Якщо він з півдня – ловля має вдатися. А от вітер із заходу чи зі сходу – можна на риболовлю і не йти.

– А для ведення сільського господарства якісь спостереження записали?

– Скажімо, якщо сонце заходить гарно – наступного дня дощу очікувати не варто, можна не квапитися згрібати сіно. Тільки в хмарі – обов’язково буде дощ. Снігом сипатиме і морозитиме, якщо гуси ховають голови. Кіт розпускає пазурі й подряпує деревину – незабаром лютуватиме завірюха. Але найрозумніша тварина в господарстві – кінь. Якось їхав і кінь вступив у вогнище, яке розпалювали напередодні. Наступного року тварина обійшла те місце боком, хоч земля давно заросла травою…

Про свої спостереження сільський учитель охоче ділиться з односельчанами. А ті дивуються: як стільки можна запам’ятати…

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>