На Волині відстрілюють вовків

За останні півтора місяці працівники ДП "Маневицьке ЛГ" і ДП "Любешівське ЛГ" на території Карасинського лісництва (ДП "Маневицьке ЛГ") знищили 4 вовка, які вже встигли нанести чималу шкоду мисливському господарству.

Вовк виконує функцію санітара лісу, але тільки тоді, коли популяція не перевищує однієї особини на 10 га площі.

- Вовки прийшли на Волинь із Рівненщини, - розповідає заступник директора ДП "Маневицьке ЛГ" Микола Корець. - Облюбували Карасинське лісництво. Ми вистежили, що територією ходить 5 особин. На 6 гектарів лісу це величезна кількість. Вовк з'їдає за день від 3 до 10 кілограмів м'яса. Тому вирішили виставляти прапорці та розпочинати полювання. Чотирьох відстріляли. Один ще блукає. Але він вже як такої загрози не несе.

Мисливцям не просто було вполювати сіроманця. Адже вовк - має властивість аналізувати, прогнозувати ситуацію, легко пристосовується до змін навколишнього середовища.

- З'явилося багато нових рис у поведінці звіра, - каже заступник начальника відділу охорони та захисту лісу ВОУЛМГ Руслан Люшук. - Реєстрували випадки перебування вовків на лежанці неподалік від людей, які проводили рубку лісу. Шум бензопил, присутність робітників не призвели до втечі вовків чи зміни місця лежанки. Незважаючи на часті зустрічі з людьми, вовк не змінив властивої для хижака обережності. Він розрізняє небезпечних і безпечних для нього осіб. У разі появи озброєної людини - тікає.

Мисливствознавці стверджують, що немає такого способу боротьби з вовком, якому звір не навчився б протидіяти. Навіть до прапорців він не має тепер страху. Були зафіксовані непоодинокі випадки втечі вовка за лінію прапорців під час полювання. Зазвичай це роблять старі досвідчені вовки.

Якщо хижака багато, то це істотно впливає на кількість диких тварин. Він здатний щорічно знищували до 75-85 % приплоду оленя, козулі, дикої свині, зайця. Загалом у живленні вовка козуля займає понад 20%, олень - до 16%, дика свиня - 11%, значно менше заєць (4%), повідомляють у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>